Vita a polgármester és alpolgármestere között (frissítve!)

Előbb megfenyegette alpolgármesterét Dobó Zoltán, Tapolca jobbikos polgármestere, majd visszavonta valamennyi jogkörét és a városházán lévő irodáját is kipakoltatta – állítja maga az érintett, Kozma Henrik, aki úgy gondolja, azért kellett bűnhődnie, mert a város múlt pénteki képviselő-testületi ülésén nem támogatta egy közéleti szerepvállalásra alakított civil szervezet névhasználatát.
Dobó Zoltán viszont azt állítja, hogy ez nem igaz, fenyegetésről szó sem volt, ahogy bosszúról sem, illetve az alpolgármester eredeti irodája ma is nyitva áll Kozma Henrik előtt. – A két irodájából csak az egyiket szüntettük meg, ugyanis annak más funkciót szánunk – tette hozzá.

Kozma Henrik (balra) alpolgármester és Dobó Zoltán polgármester a legutóbbi nyilvános képviselő-testületi ülésen. Mélyponton a köztük lévő kapcsolat (Fotó: Szijártó)

Kozma Henrik lapunkat arról tájékoztatta, hogy a képviselő-testületi ülés előtti napon Dobó Zoltán és Pass Sándor önkormányzati képviselő keresték fel, konkrétan a szőlőben, metszés közben látogatták meg. – Azt mondták, hogy ha nem támogatom az előterjesztést, a pénzem is elúszik majd. Elég érdekes stílusban beszéltek velem arról, hogy milyen következményei lehetnek annak, ha nem támogatjuk a javaslatot. Ez egyértelműen fenyegetés volt – hangsúlyozta az alpolgármester, aki úgy tudja, a szavazás után Dobó Zoltán azonnal arra utasította a karbantartót, hogy pakolják ki az irodáját, ami még ezen a napon, azaz múlt pénteken is történt. Azon a bizonyos ülésen a pro és kontra érvek elhangzása után a képviselő-testület 6 igen, 5 nem és 1 tartózkodással nem támogatta az egyesület kérelmét. Az egy tartózkodás Kozma Henriké volt, aki ezáltal meghiúsította a névhasználatot. (Tudósítás ITT)

Az más kérdés, hogy pár nappal később, egészen pontosan kedden Dobó Zoltán már be is jelentette az Egységben Tapolczáért Egyesület megalakulásának tényét, amely abban tér el az eredeti, s a testület által elutasított névtől, hogy a város nevét régies formájában “cz”-vel írják. Azt is elárulta, hogy az őszi önkormányzati választásokra polgármester-jelöltet és képviselőjelölteket is állít az új szervezet, amelynek tagjai között vannak helyi jobbikos és szocialista politikusok is. Az egyesületben a két alpolgármester nincs benne. (Tudósítás ITT)

Az alpolgármester hozzáfűzte, hogy a pénteki ülést követően Dobó Zoltán a megtorlás útjára lépett, hiszen arról tájékoztatta, hogy azonnali hatállyal visszavonja valamennyi jogkörét, és intézkedett irodájának azonnali kiürítéséről, mivel “társadalmi megbízatású alpolgármesterként nincs a jövőben olyan feladatköre, amely a hivatalban való folyamatos munkavégzést igényelne”. – Hétfőn a helyszínen azt láttam, hogy az irodám zárva van és autóval sem tudok már behajtani az önkormányzat udvarára, mert a sorompónyitómat is letiltották. A jogtalanságok miatt az illetékes kormánymegbízotthoz fordultam. Úgy tudom, alpolgármesteri posztomat a polgármester nem veheti el, arról csak a képviselő-testület dönthet. Másrészt abban sem vagyok biztos, hogy néhány hónappal az önkormányzati választás előtt bölcs dolog volt-e a polgármestertől egy ilyen méltatlan akció – tette hozzá.

Dobó Zoltán a kialakult helyzet előzményeit a városkarbantartási munkálatokhoz kapcsolta. – Hónapokkal ezelőtt úgy döntöttünk, hogy ezt a tevékenységet kiszervezzük az önkormányzat közvetlen irányítása alól és egy városi tulajdonban lévő cég kezébe adjuk, amelynek vezetésével egy szakembert, egy kertészmérnököt bízunk meg. Vélhetően ezt rosszul élte meg Kozma Henrik, aki addig a szóban forgó tevékenységet felügyelte a városüzemeltetési csoporton keresztül. Mivel az átszervezés folytán ez a feladatkör megszűnt, így az alpolgármesternek sincs a nagyobb irodára már szüksége, amit amúgy is csak heti másfél órát használt, másrészt ezt éppen amiatt kapta, hogy a dolgozókkal való folyamatos kapcsolattartásnak ne legyen fizikai akadálya. Megjegyzem, hogy Kozma úr eredeti alpolgármesteri irodája ma is nyitva áll, bár az az igazság, hogy korábban éppen ő nem fért össze a másik alpolgármesterrel. A hivatal udvari sorompójáról pedig annyit kell tudni, hogy azt sem tiltotta le senki, oda bárki bejöhet parkolni, akinek dolga van. Nehéz egyébként is elérni, nem olvas e-mailt, gyakran a telefont sem veszi fel, nem jár be vezetői értekezletre. Az ülés előtt is szerettem volna vele beszélni, hogy mégis, mire számíthatunk. Telefonon nem sikerült elérni, ezért felsétáltunk a lakásához, de nem volt otthon. Utána ezért mentünk ki hozzá a szőlőjébe, nem azért, hogy megfenyegessük. Egyszerűen csak tudni akartuk, hogy jön-e az ülésre. Ellenségesen fogadott minket, a metszőollójával indulatosan hadonászott, de konkrét választ nem kaptunk a kérdésünkre – mondta Dobó Zoltán, aki külön kiemelte, hogy részéről semmiféle bosszúról nincs szó, a pénzét sem veszi el, ő továbbra is alpolgármester. – Azonban azt ki kell mondani, Kozma úr nem alkalmas a közéleti szerepre, ráadásul most tudtam meg, hogy a hivatal egyik dolgozóját tettleg bántalmazta – fűzte hozzá Dobó Zoltán.

Frissítés:

Írásunk megjelenése után kereste lapunkat telefonon Kozma Henrik alpolgármester és azt közölte, hogy “a polgármester állítása, miszerint ő bárkit is bántalmazott volna, egyszerűen nem igaz, s ezt bíróság előtt is be fogja bizonyítani”.