Véget ért a „Jó, hogy látunk 2019” program

Október 25-én véget ért a látás hónapjában futó „Jó, hogy látunk 2019” program, melynek záróakkordjaként a tapolcai Tamási Áron Művelődési Központban egy zárórendezvényre is sor került. A szervező Szabó Optika célja az volt, hogy mind a fiatalok, mind a felnőttek figyelmét felhívja arra, hogy mennyire fontos szemünk egészsége.

A számok szinte sokkolóak mind világ, mind hazai szinten: A WHO adatai szerint a világban 285 millió ember szenved látáskárosodásban, 39 millió a vakok, 246 millió a gyengén látók száma, ebből 19 millió gyermek látáskárosodott. A felmérések szerint egyébként az emberek több mint 50 százalékának volna szüksége valamilyen látáskorrekcióra, a gyermekek esetében is riasztó adatokról szólnak a statisztikák, közel 30 százalékuk küzd valamilyen látásproblémával. Magyarországon is van mit javítani: évente több mint 6000 ember veszíti el a látását úgy, hogy prevenciós eszközökkel, rendszeres szűréssel és kis odafigyeléssel mintegy 4000 ember szeme világa megmenthető lenne.

Ehhez azonban komoly edukációra lenne szükség, hiszen amíg nincs nagy baj, hajlamosak vagyunk könnyelműen kezelni még a nagyon fontos dolgokat is. Márpedig érzékszerveink között a legfontosabb a szemünk, hiszen az információk 80%-a rajta keresztül jut el hozzánk. A „Jó, hogy látunk 2019” program pontosan erre hívta fel a figyelmet.

Ezzel az új kezdeményezéssel a tapolcai Szabó Optika célja az volt, hogy – főként a fiatalokban – tudatosítsa azt a tényt, hogy mi magunk is nagyon sokat tehetünk a szemünk egészségéért. A helyi és környékbeli iskolák diákjait egy vetélkedőre hívta, mely során 23 regisztrált csapat mérte össze tudását azon információk felhasználásával, melyeket a zárórendezvényt megelőző hetekben az optikai szalon osztott meg közösségimédia-felületein. A program része volt egy rajzpályázat is, amelyre 33 pályamunka érkezett.

A vetélkedő és a tudáspróba mellett október 25-én két előadásra is sor került Dr. Kormos Ildikó biológiatanár, Balázs Béla-díjas rendező és Dr. Entz Bertalan osztályvezető szemész főorvos jóvoltából. A Vakok és Gyengénlátók Veszprém Megyei Egyesülete közreműködésével pedig a fiatalok egy szemléletformáló programban is részt vehettek, ahol – többek között – megismerkedhettek Nelsonnal, a 4 éves vakvezető kutyussal, kipróbálhatták a Braille-írást és a fehérbottal való közlekedést, társasjátékozhattak és kosarat fonhattak letakart szemmel. De szimulációs szemüvegek segítségével megtapasztalhatták azt is, hogy a különféle szembetegségeknek milyen tünetei vannak, valamint, hogy milyen úgy élni az életet, hogy nagyrészt a tapintásunkra és más érzékszervekre vagyunk kénytelenek hagyatkozni.

A program végén az is kiderült, hogy a vetélkedő csapatok közül kinek sikerült a legtöbb információt összegyűjtenie. A nyertes csapat tagjai (a Művészetek Völgye Általános Iskola diákjai) – azon túl, hogy gazdag ajándékcsomaggal térhettek haza – egy szemüveges társuknak új szemüveget is nyertek, melyet a Szabó Optika készít el. A rendezvényt támogató helyi cégek jóvoltából senki nem tért haza üres kézzel, mindegyik vetélkedő csapat értékes jutalomban részesült.