Test és a lélek mélységei

Craniosacralis terápia, hipnoterápia. Sokak számára talán idegenül, furán hangzó kifejezések, ám mások számára magát az életet, a jobb egészségi állapotot jelenti a két független, de adott esetben egymást erősítő gyógyító eljárás. Miért említjük most együtt e kettőt? A válasz egyszerű, itt él köztünk egy terapeuta, aki mindkettőben otthonosan mozog és nem kevés hozzá forduló ember problémáján segített már az elmúlt években. Solymosi Antallal beszélgettünk.

A craniosacralis terápiát egy amerikai orvos dolgozta ki az 1920-as, 30-as években, miután felfedezte, hogy a légzés és az ismert keringési rendszer mellett van még egy keringési rendszerünk, ami a koponyacsont és gerinc mentén áramló folyadék formájában létezik a szervezetben. A koponyacsont a cranium, a keresztcsont pedig a sacrum, innen az elnevezés. A kezelés alapja, hogy az agyat, gerincvelőt tápláló cerebrospinális folyadék keringési ritmusát befolyásolják a testben lévő feszültségek. Ezek az akadályok lehetnek például a koponya csontjaiban, a gerinccsatorna mentén, vagy bárhol a testben. A kezelés oldja a blokkokat és aktiválja a harmonikus működéshez szükséges területeket. A masszázs jellegű kezelés hozzásegíti a betegeket a gyógyuláshoz, beindítja, erősíti a szervezet öngyógyító képességét. A terápia célja a kötőszövetes hártyák ellazítása és rajtuk keresztül az ízületi feszültségek korrekciója, az izom relaxáció, az agyi-gerincvelői folyadék áramlásának normalizálása, a koponyán belüli membránok lazítása, az agyi keringés javítása, fizikai és lelki stresszek oldása. A kezelés alatt legtöbben egy mélyen ellazult állapotba kerülnek, sőt, sokan elalszanak. Mindenki, akit craniosacralis terápiával kezeltek, könnyedségről, jobb komfortérzetről és javuló általános közérzetről számol be hosszú idővel a kezelés után is. A craniosacrális terápia segít migrén, álmatlanság, nyakés hátfájás, stressz, depresszió, magas vérnyomás, szédülés, tanulási nehézségek és viselkedési zavarok, emésztési problémák, menstruációs zavarok esetén is.
Nagyon jó eredmény érhető el vele ha állandó fájdalom jelentkezik bárhol a testünkben. Hatást gyakorol a csont- és izomrendszerre, idegrendszerre, a szív- és érrendszerre, az immunrendszerre.
Segít ortopédiai, fogászati és állkapocs-ízületi, valamint baleseti agyi és gerincvelői sérülések, problémák esetén. Sikerrel alkalmazzák terhesség alatti és szülés utáni nehézségek során, bármilyen
krónikus betegség,vagy legyengült állapot utóhatásai esetén.
Egy hölgy két bottal érkezett hozzám, komoly fájdalmai voltak. A kezelés hatása nála igen szembetűnő, ma komoly túrákon vesz részt, természetesen bot nélkül. De volt egy szemüveges kisgyerek is, akit szülei hoztak, azzal, hogy dekoncentrált, viselkedészavaros. Ráadásul egyre rosszabbul látott. Végül minden szempontból javult, a szemüveget pedig elhagyhatta.
A hipnoterápia a tudatos én háttérbe szorításával a tudatalattihoz való hozzáférésen alapul. – Ezzel a módszerrel nagyon sok betegség kiinduló pontját tudjuk meghatározni, hiszen bármi történik velünk az életben, az raktározódik a tudatalattiban, egy érzelmi pecséttel lezárva. Ezt feltörve tudjuk megvizsgálni azt a múltbeli eseményt, ami raktározódott. Nyilván ezt megváltoztatni már nem tudjuk, de annak a jelenünkre gyakorolt hatását módosíthatjuk. Ha például van valakinek egy hülye főnöke, s emiatt szinte utál bejárni dolgozni, az előbb, vagy utóbb betegség formában is megmutatkozik rajta. Mondhatni, saját magát betegíti meg az egyén. A helyzet feldolgozásában, a betegség kialakulásának megakadályozásában, az esetlegesen már mutatkozó tünetek gyógyításában segíthez a hipnoterápia. Rengeteg esetben tudjuk alkalmazni az eljárást, például különböző fóbiák, rossz szokások kezelésében, fájdalmak enyhítésében. Akkor hatékony lehet a hipnoterápia, ha valakit szeretteink közül elveszítünk, vagy ha a párkapcsolatból kilép az egyik fél.
Ez konkrétan úgy működik, hogy először egy kötetlen beszélgetés formájában tákékoztatom a hozzá forduló személyt, hogy mit is jelent a hipnoterápia. Sok a tévhit ezen a területen, ezért ezt különösen fonzos tisztázni mindjárt az elején. Először is, hogy nem vagyok varázsló. Majd azt, hogy ha olyat nem kérhetek tőle hipnózisban, amit józan ésszel, éber állapotban sem csekedne, mert akkor egyszerűen felébred. Kaptam egyszer egy igazán extrém kérdést az egyik pácienstől. Az érdekelte, hogy mi lenne vele, ha én meghalnék amíg ő hipnózisban van? Megnyugtattam, nem marad örökké abban az állapotban, egyszerűen felébred, mintha csak aludt volna. De le kell szögezni, hogy én semmit nem tudhatok meg abból, amit az alany egyébként sem mondana el nekem, ám azt is tisztázni kell, hogy mennyire bízik meg bennem. A bizalom szükséges ahhoz, hogy eredményt tudjunk elérni.
Volt egy hölgy, aki azzal keresett meg, hogy régóta nincs menstruációja és az orvosok is azt mondták, nem lehet gyermeke. A hipnoterápia során kiderült, hogy életének volt egy olyan kritikus szakasza, ami okozhatta a jelen állapotot kiváltó traumát. Az a bizonyos kiváltó ok pedig az volt, hogy partneréről kiderült, rákos. Ahogy erről értesült, szinte azonnal “megszűnt nőként működni”. A tudatalattijában mélyen berögzül az a félelem, hogy ha meghal a fiatalember, a leendő apa, akkor ő egyedül marad a kisgyerekkel. Ezt nem akarta, ettől rettegett. Ám változás később sem történt, annak ellenére, hogy fiatalember kigyógyult a rákból. Változás akkor következett be, amikor a hipnoterápia segítségével feltárták ezt a problémát. A hölgy is meggyógyult, a babaprojektnek már nincs fizikai akadálya. Az agyunk olyan csodálatos dolgokra képes, amit még elképzelni is nehéz.

Solymosi Antal korábban a gazdasági életben dolgozott, ám a sport (karate) is élete szerves részét képezte. Előbb a gerincet karbantartó tornára, a Pilates-re talált rá, s mélyedt el benne, majd innen vezetett egyenes út a craniosacralis terápiához. Azt nem árt tudni Antalról, hogy hatalmas küzdő, kemény, következetes ember, bármibe kezd, azt száztíz százalékon végzi. Így volt ez a Pilates esetében is, ahol gyakran élhette át az a jó érzést, hogy másokon segített. Olyanokon, akik gerincproblémájuk megoldására választották a speciális tornát, majd egy idő után örömmel számoltak be arról, hogy elmúlt a korábban állandósult kéz-, vagy lábzsibbadásuk. A hipnoterápia ehhez úgy társult, hogy Antal kereste annak a lehetőségét, hogy még hatékonyabbá tegye a már több éve gyakorolt craniosacralis terápiát. Ma már tapasztalatból mondja, a párosítás, s a szükséges képzések elvégzése jó döntés volt. Tapolcán kívül Hévízen és Budapesten dolgozik, illetve egy fogyásprogram kapcsán hívták most Szegedre.