Tehetség, kreativitás, szorgalom

Varjas Juditot már nem kell bemutatni a tapolcai és környékbeli embereknek, sőt országosan is egyre nagyobb ismertségre, nép-szerűségre tesz szert a fiatal iparművész. Újabb és újabb ötletekkel áll elő, szebbnél szebb ékszerek, dísztárgyak, munkák kerülnek ki kezei közül. Tehetség, kreativitás, szorgalom, együtt van jelen nála.
Az idei Tapolca Expo-n is kiállított, így nem volt meglepő, hogy a kézműves kategória közönségdíját ő vehette át a rendezvény zárónapján.

– Ennyit tévében még nem szerepeltem mint az elmúlt időszakban, éppen most is készülök egy forgatásra. Az általam készített halas lépcső óta ugrott meg az érdeklődés markánsan, nagyon sok emberhez eljutott a híre, ami számomra külön öröm – mondta Judit minapi találkozásunk alkalmával a Tapolcai Újság szerkesztőségében.

Az elmúlt egy esztendőre visszatekintve a Bakony Expo-t emelte ki, ahol nagy sikert aratott villákból és kanalakból „varázsolt” műalkotásával. A pályázati kiírás a pásztorkodás megjelenítését kérte, Judit ennek megfelelően egy pásztorfigurát és nyáját prezentálta a zsűri és a nagyközönség számára. A kompozíció a közönség által leginkább kedvelt pásztoros kézműves alkotása lett, így Judit a Villapásztor tereli kanál nyáját című pályamunkájával a Bakony Expo Kreatív alkotója címet vehette át.
Azt is meg kell jegyezni, hogy Varjas Judit az iparművészet területén elég széles spektrumban tevékenykedik, így érthető módon még szélesebb réteghez jutnak el munkái, mintha csak egy szűkebb területre specializálta volna magát. – Vannak a fix dolgok, az üveg-, meg a villaékszer készítés, illetve a festés. Én díszítő festőként végeztem, de van rajztanár, andragógus és tanári diplomám, sőt játszóház- és kéz-művesfoglalkozás vezetői képesítésem is. A festés mindig is jelen volt az életemben, ezzel szeretnék a továbbiakban is kiemelten foglalkozni. Közeledik a húsvét, ismét fókuszba kerül a tojásfestés, bár más jellegű munkák is adódtak. Több falfestészeti munka vár rám a következő napokban, továbbá kiemelném a Tapolca Expo-n a városnak átadott selfie-keretet is, amely azért igen komoly munka árán nyerte el végleges formáját – fogalmazott Judit (a keret a Tourinform irodába került, onnan szállítják majd el rendezvényekre, jó időben pedig az iroda bejárata elé helyezik ki).
A húsvéti festett tojásokkal összefüggő kérdésünkre el-mondta, hogy ebben is szereti a kihívásokat. Például strucc- és emu tojások festése, díszítése is fémjelzi tevékenységét. Az előzmény annyi volt, hogy megismerkedett egy strucctenyésztővel, aki üres, feldolgozásra alkalmas tojásokkal látta el. – Idén először emutól származó tojásokat is kaptam, de már tudom, hogy az nem az én műfajom. Vékonyabb, mint a struccé, és ennek megfelelően törékenyebb, kényesebb is, így nagyon megszenvedtem vele. Az első kettő produkció összetört. A nagyobb, keményebb strucctojásokkal viszont szépen lehet dolgozni, igazán látványos mű a jutalma a türelemnek, kitartásnak. Régebben foglalkoztam liba- és kacsatojásokkal is, a gyerekeknek tartott kézműves foglalkozások alkalmával inkább az utóbbit használtuk. Azokat csipkézni szoktam, a struccnál viszont idén próbálkoztam új technikával is. 3D-s elemeket vittem bele, de az antikolás, vagy a türkizkövek belefoglalása is előfordult, ám a nagy kedvencem továbbra is a festés, esetleg a gravírozás.
Azt is megtudtuk, hogy szülei sokat segítenek, illetve néha testvére is, így tevékenysége, mindent összevetve, családi vállalkozássá nőtte ki magát mostanra

– Szüleim, családom segítsége, ezer százalékos támogatása nélkül mindez nem valósulhatott volna meg, s ez az, amiért soha sem tudok eléggé hálás lenni – hangsúlyozta.
Sokat utazik, vásárokban kitelepül, s folyamatosan bővíti vevőkörét, növeli népszerűségét, ismertségét. – A legnagyobb ajándék azonban mindenképpen az számomra – fűzte hozzá Judit zárszóként-, hogy azt tehetem, azzal foglalkozhatok, amit igazán szeretek. Megélek belőle és még örömet is okoz.

Amikor éppen nem dolgozik, kifejezetten szeret olvasni. Imádja a pszichológiai témájú könyveket, és az arab környezetet bemutató regényeket, ezekben is főként a női sorsok alakulása érdekli. Rengeteg művészettel foglalkozó kötete van, számára érték az olvasás. Lassan nem fér el lakásában a sok mű. A mozgásra, testedzésre is jobban odafigyel mostanában, otthon a futópad a sláger, a konditeremben pedig inkább a súlyzós edzéseket kedveli.