“Tapolca és a reptér szorosan összetartozik”

Tartós működési engedélyt kapott a tapolcai reptér. A területet a helyi önkormányzattól bérlő Tapolcai Repülő Egyesület tagjai és barátaik együtt ünnepelték meg a város és a hazai sportrepülés szempontjából is fontos, pozitív változást szombaton.

A jelenlévők egyetértettek, a 170 hektáros  tapolcai reptér az ország legszebb légi látványát nyújtja, ha infrastrukturálisan is fejlődik, nagyon  népszerű lehet a jövőben.

Mátrai György, a Tapolcai Repülő Egyesület elnöke lapunknak elmondta, a légitörvények és a bürokratikus nehézségek, változások miatt meglehetősen hosszadalmas és nehézkes volt az engedélyeztetési folyamat, amely három évig tartott és ez év augusztusának elsejével lezárult.

Fotó: / tl /  Mátrai György elnök (balról). Dobó Zoltán polgármester gratulál a repülő egyesület tagjainak, vezetésének

– Véleményünk az, hogy Tapolca életéhez, fejlődéséhez egy reptér ma is szorosan hozzátartozik. Repteret ezen a helyszínen a Magyar Királyi Légierő létesített 1936-ban, a sportrepülés az 1960-as években honosodott meg Tapolcán, majd hosszú szünet következett a hazánkban állomásozó szovjet hadsereg miatt. 1996-ban szereztünk ideiglenes engedélyt a működtetésre, a fejlődés lehetőségét biztosító végleges engedélyt kaptuk most meg. Tapolca fejlődését a második világháborút megelőzően az indította el, hogy a hadsereg idetelepült. Ők hozták ide a villanyt, a vizet és minden mást, ami a repüléshez kell. Nekünk pedig kötelességünk e hagyományokat életben tartani-adott hangot véleményének az elnök, aki a jövő kihívásairól is beszélt lapunknak.- Igaz, hogy kiépült a leszálló pálya, de az infrastruktúra jelenleg nulla. Ezt fel kell építeni, mert egy reptér nem csak a le és felszállóhelyről szól.

Az infrastruktúra fejlesztése a jövő kihívása lesz.

Fel kell építeni egy fogadó állomást, egy meteorológiai állomást kell létrehozni, de wifi kapcsolattal is kell rendelkeznünk, hogy a biztosítsuk a világra történő kilátást. Mostani ünnepségünkön azokat látjuk vendégül, akik segítették a munkánkat, akik anyagi hozzájárulással, gépi munkával, szükséges berendezésekkel támogattak bennünket -mondta az egyesület vezetője. A támogatók között volt a város önkormányzata is. Dobó Zoltán polgármester szerint, egy jól működő reptér a város turisztikai vonzerejét növeli, léte, fejlődése a város hosszútávú érdeke. /tl/