“SZENT MÁRTON KÖPENYE”- MÁRTON-NAPI FORGATAG A KATOLIKUS ISKOLÁBAN

Immár 6. alkalommal nyílt meg Márton-napon a családok előtt a Nagyboldogasszony Római Katolikus Általános Iskola kapuja. A november 11-én megrendezésre került különleges délután fővédnökei dr. Márfi Gyula, a Veszprémi Főegyházmegye érseke és Dobó Zoltán polgármester voltak. A Szent Mártonhoz kapcsolódó értékek jól tükrözik az intézmény hitvallását, szándékait. A vendégek betekintést nyerhettek az iskola értékeibe, megtapasztalhatták a családias környezetet, a színvonalas szakmai munkát, az együttlét, az együtt-szórakozás örömét, ugyanakkor megismerhették Szent Márton alakját, tetteinek üzenetét.
A program kezdeteként ünnepi szentmisén tisztelegtek kicsik és nagyok tours-i Szent Márton előtt, melyet Földi István atya, az iskola lelki igazgatója mutatott be dr. Márfi Gyulával.
Rohály János igazgató és Dobó Zoltán polgármester köszöntőjét követően különleges programok várták az érdeklődőket az iskola udvarán és épületében: a Zajongó zenekar gyerekműsora után az iskola mazsorett-csoportja kápráztatta el a mintegy 400 vendéget. A 4. osztályosok magyar-német nyelvű műsorukban Szent Márton példaadó életét elevenítették fel. Az iskola által meghirdetett rajzversenyre 8 óvodából több mint 100 pályamű érkezett, melynek jutalmaként értékes ajándékokat vehettek át a kis díjazottak. Az udvari állatsimogatóban nyuszi, kecske és bárány várta a gyerekeket.
A kézműves műhelyekben lampionkészítő manufaktúra, pajzs- és kesztyűliba-készítés, libatollal való írás várta a közönséget. A szervezők számtalan Márton-napi süteménnyel, libazsíros kenyérrel, forralt borral, forró teával kedveskedtek a családoknak.
Sötétedéskor a belvárosi lampionos felvonulás zárta az ünnepet, amelynek fénypontja maga Szent Márton lovagló alakja volt. Köpenyébe burkolózva vezette a menetet, a gyerekek énekelve, saját készítésű lampionjaikkal követték végig a városközponton.
A Nagyboldogasszony Római Katolikus Általános Iskola és a Rákóczi Szövetség összefogásából született ünnepség a városi programok egyik leglátogatottabb színfoltja: a több mint 400 látogatót megmozgató rendezvény jövőre is várja Tapolca óvodásait, kisiskolásait és a kedves szülőket!

B.B.