Nem tudhatjuk mi lesz az, amit látunk majd…

Madártávlatból készített fotográfiáin a Balaton-felvidéki táj különlegessége, szépsége tükröződik vissza úgy, ahogy azt szinte sohasem láthatjuk. A Wass Albert könyvtárban tartott projektoros vetítéssel kísért előadást a napokban, az egyik legsikeresebb hazai és balatoni fotós, a Balatonrendesen élő Orbán Péter.

A fiatal alkotó számos díj, elismerés birtokosa külföldön és Magyarországon egyaránt, legutóbb a Varázslatos Magyarország, Ember a természetben kategóriájának első helyezését érdemelte ki Egyedül a viharban című képével. Számos  hazai és külföldi elismerést szerzett a megelőző években is, fotói népszerű hazai és nemzetközi magazinokban jelentek és jelennek  meg, a megszerzett díjak, helyezések, újságmegjelenések bőségesen bizonyítják munkái minőségét és értékes egyediségét. Orbán Péter a Balaton szerelmesének tartja magát, Tapolcára is kedvenceit,  a tó és a tanúhegyek világának különleges képeit hozta el.

 Balról Orbán Péter, jobbról  Dr. Décsey Sándor.  “A jó fotó elsősorban a kép készítőjének felkészültségén, tehetségén múlik”- hangzott el. 

A fotográfust és közönségét Dr. Décsey Sándor az előadásnak otthont adó Wass Albert könyvtár igazgatója köszöntötte. – Ma már sokak számára hozzáférhető anyagilag a minőségi fotóstechnika, de úgy gondolom, hogy ennek ellenére ma sem lett több olyan ember, aki valóban jó képeket készít. A photoshop gátlástalan használata sokakból önjelölt fotóművészeket csinál,  pedig a jó fotó -azt gondolom- nem a technikán, hanem a kép készítőjén múlik elsősorban,akinek meg kell látnia, találnia azt a témát, a fényt, a szöget, a megfelelő beállítást, gondolatai és  esztétikai minőséget amely egy jó kép ismérve. Orbán Péter egy olyan fotós, akinek ez rendre sikerül 2008-óta a mai napig, pedig munkájának inkább csak hobbi része a természetfotózás- méltatta a hivatásos fotográfust és alkotásait a könyvtárigazgató. Orbán Péter a városi könyvtárba elsősorban madártávlatból, drón segítségével készített fotóit hozta el, bemutatva a Balaton, a Balaton-felvidék különlegességét, végtelen sokarcúságát. Így bizonyítva kitűnően megkomponált képeivel, hogy nem pusztán „térkép e táj”.

Amint azt a vetítéssel színesített előadása előtt a közönségnek elmondta, szerencsésnek érzi magát, hogy a hobbija válhatott a hivatásává, a magasból történő fényképezés pedig központi helyet kapott szabadidős fotótúrái során. – Gyermekként sokszor elképzeltem, hogy milyen madárként szállni a magasba és úgy nézni le a megszokott, hétköznapi dolgokra. Egy egészen más perspektívára vágytam, amelyet a dróntechnika megjelenése, hozzáférhetősége nyitott meg számomra. Sokáig visszatartott megvásárlásuktól, hogy  az első képrögzítésre is alkalmas drónok túl nagyok voltak.

Egy-két éve azonban megjelentek az összehajtható, egy fotóstáska tetejébe beleférő szerkezetek, akkor nem bírtam már  ellenállni és vásároltam egyet. A “drónozásba” az a legszebb, hogy amikor magasba emeljük a gépet, nem tudhatjuk, hogy mi lesz az, amit látunk majd, tehát ritkán tudunk előre, fejben komponálni- avatta be a közönséget, sok egyéb hasznos és érdekes információ mellett a drónos fényképezés sajátosságaiba Orbán Péter. /tl/