Negyvenéves barátságot ünnepelt Tapolca és Lempäälä

1978-ra nyúlik vissza a finnországi Lempäälä és Tapolca időközben testvérvárosi rangra emelkedett kapcsolata, amely a két város tűzoltóinak találkozásából fejlődött jól működő baráti viszonnyá. Az évforduló okot adott a közös ünneplésre, megemlékezésekre és kitüntetések átadására is.

Az ünnepséget a Tó- presszóban tartották szombaton, ahol a megjelenteket elsőként  Bolla Albertné a Tapolcai Finn Barátok Köre elnöke köszöntötte. A  két ország aktív és veterán tűzoltói, volt, illetve jelenlegi önkormányzati tisztségviselők, a finn-magyar kapcsolat alakításában tevékeny szerepet vállaló tapolcaiak és finnek egyperces néma felállással emlékeztek meg azokról, akik nem érhették meg a kerek évfordulót.

A  lempäälä-i önkéntes tűzoltóság elnöke ünnepi köszöntőjében reményének adott hangot, hogy az elmúlt negyven év folytatódni fog. Hangsúlyozta, a cél érdekében ezúttal egy olyan küldöttséggel érkeztek Tapolcára, amelynek tagjai közül nagyon sokan még nem jártak Magyarországon.

Az elnök a baráti kapcsolat további gazdagítása érdekében közös versenyek megszervezését  javasolta, amelyet első alkalommal Finnországban,  Lempäälä-ben rendeznének meg.  Az eseményt megnyitó Dobó Zoltán szerint, vannak olyan emberi értékek, amelyek túlmutatnak a mindennapokon, amelyben minden körülmények között egyet lehet érteni, ez pedig a közös értékeken nyugvó barátság. –  Szeretettel várjuk önöket,  akár családjukkal érkeznek hozzánk turistaként, akár hivatalos úton teszik ezt,  baráti, testvéri fogadtatásban részesülnek- ígérte a tapolcai polgármester.

Bolla Albert Raposka polgármestere, a hivatásos tűzoltóság nyugalmazott parancsnoka az elmúlt negyven év legfontosabb történéseire emlékezett vissza. – Nem volt könnyű kapcsolatot találni különböző gazdasági, társadalmi berendezkedésű országok állampolgáraival a hetvenes években. Ebből a szempontból vizsgálva különösen nagyszerű dolog, hogy egy olyan barátság született meg akkoriban Lempäälä és Tapolca viszonylatában, amely immár négy évtizede működik-fogalmazott Bolla Albert, aki visszaemlékezésében azokról is szólt, akik a kapcsolat kezdeményezői voltak, de ma már nem lehetnek jelen. Így Starcsevics Lajos, Cserni Pál, Csermák József, kicsit későbbről Sipkovics Pál neve, szerepe is felmerült.

Arra az elhangzó kérdésre, hogy mi volt a kapcsolat kezdeti mozgatórugója, eredete, illetve első mozzanata,  Pimper László nyugalmazott tapolcai tűzoltóparancsnok emlékezett vissza. Elhangzott, akkoriban Finnország és Magyarország országos tűzoltó szervezetei, kormányzati szorgalmazásra vették fel egymással a kapcsolatot( a finnek  szerint  magyar kezdeményezésre). Ekkor született meg az a „felülről érkezett utasítás” , hogy a tapolcai tűzoltóságé legyen az úttörő feladat- derült ki a téma körül kialakult vitákból, beszélgetésekből.  Később a finn  küldöttség tagjai a 40 éves évforduló alkalmából készített emléklappal és zászlóval lepték meg  tapolcai barátaikat.

Starcsevics Károly és Starcsevics Lajos tapolcai tűzoltók szakmai tevékenységük elismeréseként kitüntetésben, Mezőssy Zoltán kiváló házigazda szerepéért oklevél és könyvjutalomban részesült.

A jelenlévők meghallgathatták  Haga Kálmán  harsonajátékát, majd a finn küldöttség meghívására közös vacsora és kötetlen beszélgetés várt mindenkit az esemény hivatalos részét követően. /TL/