Létrejött a helyi választási bizottság

Megválasztották a helyi választási bizottság tagjait és póttagjait a mai rendkívüli képviselő-testületi ülésen.

Letették ma az esküt a helyi választási bizottság tagjai és póttagjai

Dr. Áder János köztársasági elnök a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választását 2019. október 13. napjára tűzte ki. A választási eljárásról szóló 2013. évi XXXVI. törvény meghatározza a
választásokra vonatkozó alapvető szabályokat, s írja elő helyi választási bizottság létrehozását a települések számára. Erről is döntöttek ma Tapolcán, a rendkívüli ülésen.

A szabályozás szerint a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásán a Nemzeti Választási Bizottság mellett, területi választási bizottság, helyi választási bizottság és szavazatszámláló bizottság működik. A törvény előírja, hogy a több szavazókörrel rendelkező településen a helyi választási bizottság legalább három tagból kell, hogy álljon.
Az ülésen a helyi választási bizottság három tagjáról és a két póttagról szavaztak a képviselők. Név szerint dr. Gelencsér Mihály László, dr. Kocsis József és Magvas Zoltán, illetve a két póttag, Rédli Károly és Pilter Balázs kapta meg a testület felhatalmazását, így a városháza udvari tanácskozó termében az esküt is letették a megválasztott tagok.