Külügy, turizmus, pályázat

Fenyvesi Zoltán a napokban vette át a Parlament Nemzeti összetartozás bizottságának alelnöki tisztét, így ezzel párhuzamosan, a megnövekedett feladatkör miatt, lemondott az Európai ügyek bizottságában betöltött tagságáról.

Erről az országgyűlési képviselő tájékoztatta lapunkat hétfőn. – Ez azt jelenti, hogy továbbra is a külügyi kabinet alá tartozom, és a külügy a meghatározó számomra, amikor nem a saját választókörzetem képviseletében járok el. Ebből adódóan immár több alkalommal képviselhettem hazánkat külföldön, így EBESZ (Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet) konferenciákon szólaltam fel, Berlinben a Bundestagban, valamint az Európa Parlamentben, Brüsszelben. Igazán megtisztelő volt számomra, hogy itt én fejthettem ki a kormány és a Fidesz frakció álláspontját arról, hogy mi hogyan képzeljük el Európát. Mi egy erős, nemzetek Európájában gondolkodunk, s azt mondjuk, az Európa Unió akkor lesz erős, ha a nemzetállamok is azok. Egyáltalán nem támogatjuk az amerikai modellt, nem szeretnénk föderális európai egyesült államokat létrehozni. Többek között ezért nem akarunk csatlakozni az Európai Ügyészséghez sem, hiszen szerintünk ez szuverenitásunkat veszélyezteti – fogalmazott a képviselő.
Fenyvesi Zoltán arról is szólt, hogy a turizmust továbbra is kiemelt területként kezeli, annak fellendítésén dolgozik, s lehetőségeihez mérten minden olyan rendezvényen, konferencián részt vesz, amely ezt a célt szolgálja.
– Nagyon örülök annak, hogy régiónkból idén két szakember is elnyerte az országban adható legmagasabb turisztikai díjat. Badacsonyból Laposa Bence borász, illetve a tapolcai születésű Könnyid László, aki egy hévízi hotel vezetője. Büszke vagyok arra, hogy a hat kiadott díjból kettő az én választókerületembe került. Ez is azt bizonyítja, hogy itt a turizmus jelentősége kiemelkedő.
Ami Tapolcát illeti, az idegenforgalom tekintetében kiemelten fontos a Szigligettel való összeköttetést megvalósító kerékpárút fejlesztés. Erről is szólt a politikus.
– A Balatonnal való közvetlen bringás kapcsolat komoly előnyt jelentene a városnak és a közvetlen környéknek is. Ám az erre beadott nyertes pályázat nem új történet, legalább egy éves, mint ahogy a Batsányi Gimnázium fejlesztésére elnyert pályázat is, sőt még a tapolcai szegregátum társadalmi felzárkóztatására elnyert támogatás is. Ezeket összegezve azt lehet mondani, hogy több mint egy éve itt áll a fejlesztésre felhasználható, közel egymilliárdos összeg a város kasszájában, ám egy “kapavágás” sem történt. Ez a tény veszélyezteti valójában a fejlesztéseket, nem pedig az, hogy nincs pénz. Értem én, hogy nőnek a költségek, de ez a gond azokat a kisebb településeket is sújtja, akik már megvalósították pályázattal támogatott fejlesztéseiket. Nekik is ugyanúgy meg kellett vásárolni az építőipari anyagokat, ki kellett fizetni a munkadíjakat. Ha a gimnázium fejlesztésére 290 millió forint áll rendelkezésre, akkor annyiból kell tető alá hozni a beruházást, ha pedig az eredeti tervekhez ragaszkodik a város, akkor saját keretből ki lehet egészíteni a hiányzó összeget, esetleg keresni más forrást. Egyet nem szabad tenni, ekkora összeget elengedni. Mert még egyszer ennyi pénz nem lesz erre a célra. A kerékpárút kapcsán sajnos hasonlókat tapasztaltam. Mindenesetre itt a konzorcium vezetőjét, Raposka polgármesterét összehoztam a Magyar Kerékpáros Szövetség vezetőségével, akik szakmai segítséget nyújthatnak a tervezésben, s a kialakításban. Erre a projektre 414 millió forintot nyert a négy település (Tapolca, Raposka, Hegymagas, Szigliget) alkotta konzorcium, ez az összeg már nem lesz több, ebből kell megoldani. Az én feladatom az volt, hogy segítsem a pályázatot, ez megtörtént, most már a szakembereken a sor. Azt gondolom, hogy Tapolca esetében most a megnyert pályázatok megvalósítására kellene helyezni a hangsúlyt, hiszen az autóbusz pályaudvar környéki közlekedés fejlesztésére is nyertek 280 millió forintot, abból sem lett még semmi. A tanuszoda projekt esetében szintén hasonló a helyzet, hiszen a város régen elnyerte a létesítés lehetőségét. Sümegen már úsznak a gyerekek, itt meg még azon megy a vita, hogy hol legyen a helyszín. Mindenesetre arra számítok, hogy Tapolca tovább fejlődik, de ehhez az is szükséges, hogy a városvezetés képes legyen megvalósítani a pályázatokat – hangsúlyozta Fenyvesi Zoltán.