KÖRNYEZET/ Szeméthalom a szántóföld közepén. Van lejjebb?

Újdonságként  már nem csak közvetlenül az út mellett láthatunk visszataszító illegális lomis szeméthalmot, hanem  immáron egy-két hete a szántóföld közepén is.  Például mostanában Törekpusztánál. Valóban tehetetlenek vagyunk a jelenséggel és az elkövetőkkel szemben? 

/fotók: Töreky László,  2018.01.19-i állapot/

Kevés irritálóbb  és egyben szomorúbb jelenség létezik, mint a gyönyörű  természeti környezetet elcsúfító kidobott hulladék. A helyzet e téren úgy tűnik semmivel sem jobb, mint a megelőző években, sőt gyakran úgy érzi az ember, hogy rosszabb, mint valaha. Szinte nincs Tapolca környékén olyan erdőrész, mező vagy útszéli megálló, átjáró, ahol ne látnánk szándékosan lerakott hulladékot, háztartási gép maradványokat, ruhaneműket, leharcolt textil, vagy műanyag szemetet.

 

A kisebb rakások, ha azokat nem tünteti el a  hatóságilag  szemétszállításra kötelezett  tulajdonos,  (aki egyébként az esetek kilencven százalékában sokkal inkább áldozata, mint tettese a szemetelésnek) lassan igazi szemétlerakóvá növekednek az érintett földrészleten. Nemesvita és Tapolca között,  az út mellett,  számos ponton folyik rendszeres illegális szemétlerakás.  A jelenségből áradó hangulatot jól alátámasztja a szó, valóságos “undormány” , ami ezeken a helyeken kialakult az elmúlt években.

Azonban egy új, eddig nem látott jelenséggel is gyarapodott az illegális szemétlerakás egyébként is vérlázító gyakorlata. Már a szántóföld közepén is látható egy teherautónyi lomis mocsok a törekpusztai szántás közepén. Hihetetlen megdöbbentő a Tanúhegyek ölelte mezőgazdasági területen mélyen benn elterülő, de az útról még jól látható szemétrakás.

Persze a zalahalápi hulladéklerakótól néhány száz méter közelségbe, a haraszton is találhatunk nagyobb mennyiségben leömlesztett szemetet, ám akármilyen szomorú, de az  szinte már megszokott látvány a tapolcaiak számára. Valóban nincs megoldás? Kérjük olvasóinkat, amennyiben találkoznak hasonló jelenségekkel, fotózzák le és néhány információval ellátva,  jelezzék lapunk felé! Mi,  hétről hétre közzétesszük ezeket a dokumentumokat, ezzel is felhívjuk a figyelmet arra, hogy az illetékeseknek ideje valamit lépni, tenni a jelenség megfékezése érdekében. /Töreky László/