KÖRNYEZET/ Nincs már szemét ott, de keletkezett itt

Örömmel tapasztaltuk, hogy márciusban, a témában megjelent megjelent írásunkat követően,  felszámolták azt az illegális szemétlerakót, amely Tapolca és Balatonederics közötti útszakasz mellett már évek óta csúfította a tájat.

Az ott fekvő szemét mennyiségére jellemző volt, hogy markológép dolgozott a zömében lomis szemét eltakarításán, amelyet válogatás után végül több teherautónyi kupacba húztak össze és szállítottak el.  Nem tudjuk, hogy kik voltak, de bizonyára abból a megfontolásból cselekedtek az érintettek, hogy ne termelődjön ugyanott újra a szeméttelep, ezért „földkordonnal” akadályozták meg, hogy  gépjárművel be lehessen hajtani a területre. Reméljük beválik a megoldás, ahogy a „Viszlónál”,  Tapolca és  Sümeg között is  bevált a kavicsos parkoló sorompós lezárása.

A műveletekkel szinte egy időben, (de legfeljebb egy-két héttel azt követően) a laktanyák közelében lévő vasúti átjáró után 50 méterrel újabb szeméthalom keletkezett az út mellett. Talán 10-15 nagyméretű szemeteszsáknyi vegyes hulladékot (normál kukákba dobható szemetet) raktak le ott ismeretlenek. A hulladék mennyisége szerencsére a lerakás óta nem növekedett, csak a szél, az állatok hordták szét azt. Lassan negyedik hete kapjuk ezt a cseppet sem kellemes látványt Tapolca közvetlen közelében azoktól, akikről rendre lepereg minden kultúra és normalitás. /Töreky László/