John Andrást a legjobbak közé választották

A Magyar Kézilabda Szövetség Elnöksége január közepén választotta meg a 2016-os év legjobb kézilabdázóit. Az Év férfi felnőtt strandkézilabdázó címet a tapolcai származású John András érdemelte ki.

John András 1.

Fotó: Internet

A huszonhat éves András az egykori Batsányi János Általános Iskolában kezdte meg tanulmányait, majd miután egy évig volt a helyi gimnázium diákja a sport miatt Veszprémbe költözött és ott tanult tovább. A sporttal való elkötelezett kapcsolatát 2003 közepén a Tapolcai Kézilabda Klubnál kezdte meg.  Egy évre rá már az akkori MKB Veszprém csapatát erősítette. Tíz éve ismerkedett meg a strandkézilabdával, azóta pedig az ifjúsági, majd a felnőtt válogatott tagjaként számos versenyen mutathatta meg mit tud, és a dobogó minden fokára felállhatott már.

John András 3.

Fotó: Internet

Legfőbb eredményeire úgy emlékezett vissza, mintha csak tegnap történtek volna. 2008-ban a Nagyatádon rendezett I. Ifjúsági Strandkézilabda Európa-bajnokságon aranyérmet szereztek. A felnőtt válogatott tagjaként számos országban megfordult már világ és Európa-bajnokságokon. 2009-ben a norvégiai Larvikban szervezett Eb-n harmadik helyen végeztek. Még abban az évben a tajvani világjátékokon az aranyérmet szerezték meg. Következő évben a törökországi vb-n az ezüstérmet érdemelték ki, ami után Andrást beválogatták az All Star – csapatba. Mindemellett az első tíz között végeztek a Dániában, illetve a Spanyolországban megrendezett Európa- bajnokságon is. A tavalyi budapesti vb-n, a negyedik helyen zártak.

Az Orosházi Hír- Sat BHC klubcsapat tagjaként kétszeres magyar bajnok, valamint tavaly a Gran Canaria EHF Champions Cup megmérettetésen harmadik helyezett lett társaival.

John András 2.

Fotó: Internet

A sportoló hat évig dolgozott és mellette játszott Németországban, a hetekben költözött vissza Magyarországra.

Az MKSZ elismerése a szerény, ámde annál nagyobb sportmúlttal és eredményekkel rendelkező játékosnak hatalmas megtiszteltetés. Sport nélkül nem tudja elképzelni az életét, számára a”strandkézilabda örök”, amíg fiatal és aktív mindenképp szeretné folytatni a sportágat, de talán még utána is.