Hűvösebb idő, veszélyesebb közlekedés

Az ősz beköszöntével jelentősen megváltoznak az út- és látási viszonyok, amihez a közlekedőknek alkalmazkodniuk kell.

A köd, a szitáló eső és a nyálkás útburkolat általánossá válik. A száraz és nedves útfelületek hirtelen válthatják egymást, a lehulló falevelek és a mezőgazdasági gépek által felhordott szennyeződés gyakran csúszóssá teszik az utat, ami fokozott körültekintést és óvatosságot igényel.

Tartsanak nagyobb követési távolságot és válasszanak kisebb sebességet! Figyeljenek arra, hogy a köd és a pára rontja a távolságbecslő képességet, ezért minden tárgyat távolabbinak érzékelünk a valóságosnál.

A jármű műszaki biztonságának alapja a futómű és a gumik kifogástalan állapota. A nyári gumik összetétele olyan, hogy +7 celsius fok alatt nem biztosít megfelelő tapadást, ezzel szemben a téli gumié épp az ez alatti hőmérséklet tartományban nyújt kellő kapaszkodást az útburkolaton. A megfelelő téligumi használatával vészfékezés esetén akár a felére is csökkenhet a féktávolság, ami autópályákon vagy nagyobb sebesség mellett életet menthet.

A lengéscsillapítók állapotát műszeres méréssel ajánlott ellenőrizni, ugyanis a fékút hosszát, a jármű úttartását és stabilitását nagyban befolyásolja. A fékhatást szintén méréssel vizsgálhatjuk.

Az izzók fényereje a használat következtében jelentősen csökkenhet. A szennyeződés, a vízpára ugyancsak rontja a fényerőt, ezért ne feledjük el rendszeresen ellenőrizni és karban tartani az izzókat!

Ezeken túl érdemes még figyelmet szentelni a fagyálló fagyáspontjára, illetve az akkumulátor állapotára.