Hetvenen indultak a sakkversenyen

Negyvenhetedik alkalommal rendezték meg a CONSTRUCT Balaton Kupa – Nemzetközi Egyéni Rapid Sakkversenyt szeptember első hétvégéjén.

A versenyt a TVSE sakk szakosztály korábbi vezetője, Paréj József indította útjára, mely a kezdetekkor Közép – Európa legnagyobb megmérettetései között szerepelt, még zánkai helyszínnel, és az óta is igen rangos helyet foglal el a sakkozók versenynaptárában.

A verseny népszerűségét az is igazolja, hogy az idei kezdés előtti pillanatokban is kellett még a helyszínen asztalokat felállítani, annyi volt a nevező. /Fotók: Májer Edit/

A megnyitón Dobó Zoltán polgármester virágcsokorral köszöntötte Juhász Judit tapolcai versenyzőt, az Európa – bajnokságon nyújtott teljesítményéért. Ezután egy perces néma főhajtással emlékeztek meg a közelmúltban elhunyt dr. Zsiray Ferencre, aki a szakosztály tiszteletbeli elnöke volt huszonöt éven át.

 Dobó Zoltán, Tapolca város polgármestere a sportbarátság fontosságára is kitért megnyitó beszédében. Mellette (balról) Czingler Sándor a Megyei Sakkszövetség Főtitkára,  a  rendezvény versenybírója, Paréj József a verseny alapítója, korábbi szakosztályvezető, illetve Istvándi Lajos a sakk szakosztály jelenlegi vezetője. /Fotó: Májer Edit/

Juhász Judit az Európa – bajnokságon kilencből hat pontot szerezve az élmezőnyben végzett. A polgármester virágcsokorral köszöntötte. /Fotó: Májer Edit/

A két napos megmérettetésen négy ország, közel hetven versenyzője mérte össze tudását a Csermák József Rendezvénycsarnokban. Első Vertetics Attila, második To Nhat Minh, harmadikHaszon Dávid. A helyi versenyzők közül Juhász Judit és Pásztor Ferenc jutott be a legjobb nyolc közé.

Mindkét nem , minden korosztálya képviseltette magát a versenyen. /Fotók: Májer Edit/

Szombat este öt perces, gyorsított partikkal egy kilenc fordulós villámsakkversenyt is meghirdettek. A dobogó első két fokára a rapid verseny érmeseit ugyanabban a sorrendben szólították, a bronzérmet viszont Margl Roland (TVSE) szerezte meg. Sok különdíjat maradt Tapolcán. Juhász Juditot a legjobb női, míg Nagy Zoltánt a legjobb senior versenyzőnek választották. További siker még Gadó Zsombor (U8) második, Tóth András Zoltán (U8) harmadik, Tóth Barnabás (U10) első, Bodó Boglárka (U12) második, valamint Juhász Judit (U16) első helyezése. Az U18-as korosztályban első Érseki Tamara, második Érseki Áron, harmadik Bencze Balázs Dominik.

/Májer Edit/