Hatalmas Boeing a fejünk felett

Akik látták megdöbbentek, hogy milyen „alacsonyan” repül.  Volt,  aki arról számolt be, hogy szinte meg tudta volna érinteni a gép hasát. Környékünkön is fel, felbukkan mostanában egy sokak számára ismeretlen eredetű légi jármű.

A képen látható repülőgép nagy morajjal érkezett a Lesencék irányából, a  fotós felett szállt, leírt egy nagy kört a levegőben, billegette a szárnyát, és Szigliget, Badacsony irányába repült tovább.

A repülőgépet az elmúlt héten sokan észlelték, van akit metszés közben ért a szerencse, hogy láthatja, mások megrémültek amikor feltűnt, arra gondoltak, hogy le fog zuhanni. A gépről készült fotót többen komentelték az egyik népszerű közösségi oldalon. A légi közlekedésben műveltebb hozzászólók pedig azonosították is a kép alapján a repülőt.  Eszerint, a gép a Pápán állomásozó három darab Boeing C17 Globemaster III-as egyike. 2009 tavaszától szolgál Magyarországon, rendeltetése katonai légi szállítás, ejtőernyős bevetés, teherszállítás. Van aki azt állította, hogy  amikor „alacsonyan” repül, a légelhárítás kikerülésének egyik lehetséges módját, vagy éppen a rakomány pontos célba juttatását gyakorolja. A gép méreteiről tudni kell, hogy a géptest és a szárny fesztáv is rendkívül nagy. A megszokott polgári utasszállító gépekhez képest is hatalmas méret keltheti azt a képzetet, hogy szinte meg tudnánk érinteni a repülő alját. Mindenesetre nehéz megítélni, hogy éppen milyen magasságban repül, a szokatlan méret miatt csalóka lehet a saccolás, könnyen alulbecsülhetjük azt.  Csak viszonyításképpen, „ a Boeing 737-700-as gépeinek 31,2 méteres a törzshossza, 12,6 méter a magassága, a szárnyak fesztávja pedig 34,3 méter. Ehhez képest a pápai légibázison állomásozó C-17 Globemaster III teherszállítógép törzshossza 53 méter, a szárnyak fesztávolsága 51,75 méter. A vízszintes vezérsík legmagasabb pontja 16,79 méterrel emelkedik a talajszint fölé  (wikipédia) ” .  /Töreky László/