Csernus doki sokkterápiája a TÁMK-ban

Az érzelmi intelligencia ABC-jét, a maximális felelősségvállalást, az őszinteséggel járó pozitív és negatív érzések vállalását kínálta a közönségnek a felnőtt lét minőségi megéléséhez, a boldogabb élethez vezető úton Csernus Imre pszichiáter a TÁMK-ban tartott közel két órás előadásán hétfőn este.

A megtelt nézőtér széksoraiban néhány kivétellel szinte csak nők ültek, az előadás ugyanakkor mindkét nemhez szólt. A közismert pszichiáter, előadó, író, médiaszereplő, filmbejátszásokkal is szemléltette mondanivalóját. De a valódi konfliktus sem maradt el, egy férfi néző Csernus trágárságára, konkrétan anyázására akadt ki,  egy másik, megunva a provokatív stílust, levonult a színpadról.

(Kattintás a fotókra a nagyításhoz!)

csernus-6

A szókimondásáról, kérlelhetetlen stílusáról, szinte sokkterápiának felérő előadásairól ismert Csernus ezúttal sem hazudtolta meg önmagát. A nézők között sétálgatva gyakran élt a megdöbbentés eszközeivel, provokálta a közönség kevés jelenlévő férfitagját, kezükbe mikrofont adva, adott pillanatban nehezen megválaszolható kérdésekkel bombázta őket. A népszerű pszichiáter alapfelvetése szerint, aki az érzelmi intelligencia nyelvét, szavait érti és ismeri, az konfliktusait békében tudja rendezni, meg tudja érteni a másikat, el tudja fogadni őt. Csak így alakulhat ki a házastársak, élettársak között a tolerancia, a kölcsönösség, de akár a kemény odavágás képessége is, ez utóbbi verbális tettet csak megfelelően időzítve ajánlotta Csernus.

csernus-3

Azonban előtte „meginterjúvolt” néhány embert, -mint mondta- kíváncsi rá, hogy ki miért jött el? – Amerre megyek érzem, hogy az adrenalin fokozódik, egyesek vörösödnek, elnéznek oldalra, mintha ott sem lennének, pedig a mikrofon átvétele jelenti, hogy én vagyok a sorsom kovácsa. Becsülöm magam annyira, hogy fogom azt a mikrofont és beledumálok- tette hozzá, szemernyi esélyt sem adva annak, aki netalán mégsem kívánt volna aktív szerepet vállalni a „Csernus show-ban”. A “doki” szerint egyébként észre kell venni a másik érzéseit, rezgéseit, de ezt csak akkor tudja megvalósítani az ember, ha tudja, érti és alkalmazza az érzelmi intelligenciát. Az előadás ennek a nehezen megfogható, inkább csak megélhető, átélhető pszichológiai fogalomnak a sztorikkal, filmbejátszásokkal, nézőtéri interjúkkal, sok humorral és odamondásokkal, kemény, sokszor a mindennapi életből is közismert trágársággal, szókimondással kiegészített magyarázata volt. Talán ez utóbbira akadt ki egy férfi a TÁMK erkélyének széksoraiból. Szemernyit sem meglepő módon azonban a szóváltás győztese végül Csernus lett, aki a kifogásolt anyázást megvédte, megmagyarázta és közben érzékelhetően a közönséget is maga mellé állította a “vitában”.

csernus-2