Batsányi Jánosra emlékeztünk

A város régi köztemetőjében, Batsányi János és Baumberg Gabriella síremlékénél, méltó tiszteletadással ért véget az idei Batsányi-emlékhét rendezvénysorozat pénteken délelőtt.

A VOKE Batsányi János Művelődési Központ aulájában álló Batsányi mellszobor ünnepélyes megkoszorúzását követően vonultak át a megemlékezők a temetőbe, ahol kulturális műsorral, koszorúzással és mécsesgyújtással emlékeztek a szervező Batsányi Emlékbizottság tagjai, városi képviselők, a költő nevét viselő tapolcai civil szervezetek és intézmények tagjai, dolgozói,  tanulói a város nagy szülöttére.

Emlékező beszédet Németh János a Bárdos Lajos székhelyintézmény  pedagógusa mondott. – Ki is volt Batsányi János? Egy ártatlanul elítélt költő, szabadsághős, az egyik legszélesebb látókörű ember, aki valaha itt a Kárpát- medencében élt. Ő úgy volt magyar, hogy figyelt Európára és úgy volt európai, hogy szenvedélyesen szerette Magarországot. Idén rendhagyó módon emlékeztünk rá. Legyen hát ez a megemlékező beszéd is rendhagyó-fogalmazott Németh János, majd saját Batsányi János életéről szóló szépirodalmi elbeszélésével ajándékozta meg a jelenlévőket. Az ünnepség a Batsányi Vegyeskar szép előadásával, majd koszorúzással folytatódott. A város önkormányzata nevében  Dobó Zoltán polgármester és Pass Sándor képviselő koszorúzott. A városszépító egyesület virágait Benács Lajos elnök, Horváth Lászlóné alelnök és Süle Zoltán elnökségi tag,  a Batsányi általános iskolai tagintézmény koszorúját Dr. Komjátiné Nyakó Györgyi tagintézményvezető és Auerbach Nóra pedagógus, a Batsányi gimnázium koszorúját pedig Pimper Klaudia és Csonka Dominik tanulók helyezték az emlékhely talapzatán.

A Wass Albert Könyvtár és Múzeum nevében Dr. Décsey Sándor igazgató és Hangodi László főmuzeológus koszorúzott, majd a Batsányi tagintézmény hatodikosai mécseseket gyújtottak Tapolca nagy szülöttének sírjánál. /tl/