Az ittas járművezetés veszélyei

Járművezetés előtt – már előző este se – fogyasszunk alkoholt.

A tapasztaltak alapján nagyon sok járművezető a büntető eljárás határát el nem érő mértékű alkoholértékkel a szervezetében vesz részt a közlekedésben. Pedig a következmények még egy baleset elmaradása esetén sem elhanyagolhatóak a sofőrök és a családjaik számára.

Egy átbulizott éjszaka és néhány óra alvás után sokan úgy ülnek autóba, hogy nincsenek tudatában annak, hogy a vérük alkoholkoncentrációja alapján bűncselekményt is elkövethetnek, de az esetleges pénzbírság mértéke is jelentős.

Az alkoholtűrő képesség egyénenként eltérő, de a közlekedési helyzetekre reagálást a legkisebb mérték is befolyásolja.

Rengeteg téves információ terjed az alkohollal kapcsolatban. Fontos tudni, hogy a józanodás időtartalma kizárólag az elfogyasztott alkohol mennyiségétől és szervezetünk lebontó képességétől függ. Ezt a képességet az aktuális pszichés állapot befolyásolja. Tehát ahhoz, hogy szervezetünk lebontsta az alkoholt időre van szükség.

Manapság léteznek okostelefonra telepíthető alkohollebontást jelző kalkulátorok, ám a rengeteg bizonytalansági tényező miatt az ezek által megadott tisztulási idő maximum csak tájékoztatásra jó, arra nem, hogy biztonságban volán mögé üljünk.

Egyetlen jó tanács:

JÁRMŰVEZETÉST MEGELŐZŐEN – MÁR ELŐZŐ ESTE SE –

FOGYASSZUNK ALKOHOLT !

Nagy Judit
megelőzési főelőadó
Tapolcai Rendőrkapitányság