Az emlékezés októberi koszorúi

Az idei évben is koszorúzással emlékeztek az 1848-49-es szabadságharc utáni megtorlásra, az aradi vértanúkra a városi köztemető melletti katonai emlékparkban.

Október hatodikán reggel Dobó Zoltán beszélt az aradi vérengzésről. A polgármester többek között rávilágított arra, hogy a tábornokok kivégzésének módja már önmagában megdöbbentő, hiszen katonákat, tábornokokat ítéltek el úgy, mintha bűnözők lettek volna. Pedig hősökről van szó, akik bátran a haza, a magyar szabadság ügye mellé álltak, holott mindannyian választhattak volna másik utat is. Könnyebb utat, a győztesek oldalán. De nem ezt tették, s ezért ma is példaként kell említeni neveiket, hangsúlyozta Dobó Zoltán.

Az ünnepi beszéd után az önkormányzat, illetve a megjelent szervezetek képviselői (Tapolca önkormányzata, a német kisebbségi önkormányzat, a  Balaton-felvidéki Radetzky Huszáregyesület, az Egységben Tapolczáért Egyesület, a Magyar Csendőr Bajtársi Egyesület,  a Szeretem a Városom Egyesület, a Tapolcai Városszépítő Egyesület és a Fidesz) helyeztek el koszorút az emlékműnél. A megemlékezésen Péni Béla működött közre, aki trombitáján az Il Silencio-t fújta el.

Képgaléria ITT

Az aradi 13 vértanú
Lőpor és golyó általi halállal halt:

1. Lázár Vilmos, főtiszt (ezredes)
2. Gróf Dessewffy Arisztid, tábornok
3. Kiss Ernő, tábornok
4. Schweidel József, tábornok,

Kötél általi halállal halt:

5. Lovag Pöltenberg Ernő, tábornok
6. Török Ignác, tábornok
7. Láhner György, tábornok
8. Knezich Károly, tábornok
9. Nagysándor József, tábornok
10. Gróf Leiningen-Westerburg Károly, tábornok
11. Aulich Lajos, tábornok
12. Damjanich János, tábornok
13. Gróf Vécsey Károly, tábornok