Az apák megbecsüléséről szólt az idei óvodai évzáró

A Szent Erzsébet Óvoda idei, sorrendben a 26. évzáró ünnepsége az apák gyermeknevelésben betöltött szerepét helyezte a középpontba. A rendezvénynek és az azt követő fogadásnak a Tamási Áron Művelődési Központ színházterme és aulája adott otthont kedden.

Az ünnepi eseményen , a korábbi évek hagyományait követve,  pedagógusaik irányításával, felügyeletével színpadra léptek az intézmény kis- és középsős ovis csoportjai, akik dalokkal, népi játékokkal, bájos jelenlétükkel felmelegítették szüleik, nagyszüleik szívét. Később a nagycsoportosok búcsúzása, búcsúztatása következett. A széksorokban helyet foglaló hozzátartozókat, az apróságok műsorait megelőzően, Zöldy Andrásné köszöntötte. A tapolcai Szent Erzsébet Óvoda vezetője elmondta, hogy az idei év egyik fontos célkitűzése volt, hogy az apák családon belüli szerepe kerüljön valamiképpen középpontba, ezért 2019-et, mint “apák évét” kezdte meg az intézmény. – A gyerekek számára nagyon sok beszélgetést, játékos foglalkozást tartottunk a témában és ezúttal is elsősorban az édesapákat és nagypapákat szeretném köszenteni. Köszönöm, hogy eljöttek és velünk ünnepelnek ma, köszönöm, hogy vállalják és osztoznak párjukkal a családfenntartás, a gyermeknevelés gyakran nehéz feladataiban, terheiben- fogalmazott Zöldy Andrásné.

Süveges Gergő nagycsaládos apaként osztotta meg gondolatait az apai szerepkörről

A katolikus ovi meghívta az idei évzáró eseményére Süveges Gergő újságírót, televíziós műsorvezetőt, aki négygyermekes családapaként, rengeteg tapasztalattal a háta mögött beszélt a gyermeknevelésről, az apai szerepről kilakult nézeteiről, tapasztalatairól. Előadásában egy olyan példaértékű apaképet igyekezett felvázolni, amelyben az apa, a családfő elérhetősége, türelmes hozzállása, együttérző képessége, bocsánatkérésre, elismerésre, simogatásra kész személyisége a jellemző viselkedés,  egy szigorúbb, igazságosztó apai hozzáállással szemben.

A nagycsoportosoktól Kiss Mariann Kornélia nővér, mint a fenntartó Szeretet Lányai katolikus közösség képviselője búcsúzott az évzáró ünnepség végén. A nővér saját édesapjáról őrzött emlékei alapján osztotta meg gondolatait a jelenlévőkkel. – Amíg nem ismertem az Istent, addig számomra édesapám volt az Isten. A világ közepe az volt, amikot ott ülhettem az ölében és hatalmas kezeibe beletehettem az én kicsi kezeimet. Ő tanított meg arra, hogy mindig, akármi lesz is azután, mindig az igazat kell mondani és mindig az igazság mellett kell kiállni… Az ovi nagycsoportosai, akik hamarosan iskolába mennek, most kapjanak egy kis tarisznyát, amelybe jelképesen a hamubasült pogácsa legyen az érték, hiszen társadalmunknak nagy szüksége van igaz, értékkövető és értékmutató emberekre- fogalmazott. /tl/