Átcsúsztunk a déli partra

Sikeres kezdeményezésnek bizonyult a Balaton-átcsúszás néven debütáló program szombaton. Több ezren, illetve egyes becslések szerint, akár hat-hétezren is átkelhettek a tavon Badacsony és Fonyód között.

csúszás 56

Bizonyára a vastagra hízott balatoni jégpáncél és a tó szezonon kívüli népszerűsítése adta a feladatot, az ötletet és lehetőséget Kardos Gábor főszervezőnek, hogy meghirdesse a Balaton-átcsúszás névre keresztelt rendezvényt. A 11 órai kezdésre szinte bedugult Badacsony, a kikötő melletti parkolók megteltek, az autósok a település mellékutcáiban kerestek parkolási lehetőséget, néha több, néha kevesebb sikerrel. A parton is tömegek gyülekeztek, szervezésnek kevés nyoma volt, mindenki érzése szerint vágott neki a nagyjából öt kilométernyi jeges gyaloglásnak, vagy korcsolyázásnak. A Balaton felülete a partról hamarosan úgy nézett ki, mintha valamiféle népvándorlás zajlana rajta.

csúszás 5

A program gazdái az ígéretek szerint biztosították a rendezvényt, ennek ellenére kevés szervezőt, vízi mentőt lehetett látni, konkrétan minden átkelésre vállalkozó ment a többiek után. Néhány baleset is történt, hiszen ahol korcsolyáznak, ott gyakran el is esnek, szerencsére kirívó esetről nem hallottunk. Egyébként szinte ugyanannyi idő alatt, (mintegy másfél óra alatt) ért át Fonyódra az, aki csak bakancsban bandukolt, mint az, aki korcsolyázott. Ennek egyszerű oka volt. A korcsolyázóknak időnként véget ért a pálya, korcsolyázásra alkalmatlan jégtorlódásos szakaszoknál le kellett venni sporteszközüket és ez jelentős időveszteséggel járt számukra.

csúszás 22

Mindenesetre Fonyódon mindenkit finom vörös forralt borral vártak a szervezők. Sokan voltak, akikért autóval jöttek, de talán többen, akik visszafelé is megtették a távolságot. A hideg ellenére az időjárás kedvező volt, így a résztvevőknek aligha okozott gondot az oda vissza 10-11 kilométernyi csúszkálás.

csúszás 44

csúszás 2

A fonyódi önkormányzat ugyan rendkívül baleset-, illetve életveszélyesnek nyilvánította előzetesen a rendezvényt, ennek azonban kevés alapját érzékeltük a helyszínen. Vízből mentésről szerencsére nem hallottunk, kisebb sérülésekkel járó, elcsúszásos balesetek elenyésző számban voltak. /Töreky László/

csúszás 17