Átadták a megújult piaccsarnokot

Pénteken délelőtt ünnepélyesen átadták az elmúlt fél évben  megújult városi piaccsarnokot. A helyi gazdaság élénkülését, a helyben termelt élelmiszerek forgalmának növekedését, egy népszerűbb vásárteret remél a beruházástól  Tapolca. 

A nemzeti szalag átvágása. Jobbról: Szencz Lajos, Dobó Zoltán, Rig Lajos, Nanna Egidius és  Korponai Gergő

A csarnok felújítási munkálatai 2016. októberében indultak el azzal a céllal, hogy a meglehetősen elavult,  egyre rosszabb műszaki, esztétikai állapotokat mutató épület végre megfelelhessen a kor követelményeinek. Mindehhez az anyagi fedezetet a város 2013- ban benyújtott, „Egészséges Tapolca, Egészséges Gazdaság” elnevezésű, 2016 nyarán elnyert pályázata biztosította, de a város  többször is kiegészítette a pályázatban megjelölt, felújításra szánt pénzkeretet. Kiderült ugyanis, hogy  az épület rosszabb állapotban van, mint azt az előzetes felmérések vélelmezték . A „Norvég Alap” által finanszírozott beruházás során végül megújult az épület korábban beázó tetőszerkezete, térkövezést, új, modern nyílászárókat, esztétikus külső burkolást kapott az épület, de a meglévő alapterületen számos szerkezetkész üzlethelyiséget, illetve igényes vizeshelyiséget is kialakítottak a megvalósítás során.

Igényes mosdókat, illemhelyeket alakítottak ki a kor követelményeinek megfelelően

Az átadási ünnepségen részt vett Rig Lajos a térség országgyűlési képviselője, Dobó Zoltán Tapolca polgármestere, Korponai Gergő a Miniszterelnökség Nemzetközi Együttműködési Programok Főosztályának osztályvezetője, Orbán Judit megyei fő falugazdász, Szencz Lajos a kivitelező SZ-L Bau kft. vezetője, a skandináv partnertelepülés,  a norvég Lillehammer küldöttsége és a további projektpartnerek képviselői is.

A piaccsarnok kulcsát a kivitelező céget képviselő Szencz Lajos adta át Dobó Zoltán polgármesternek.

Dobó Zoltán, Rig lajos és Nanna Egidius, Lillehammer város fejlesztési, stratégiai igazgatója is méltatta a beruházás jelentőségét. Dobó Zoltán szerint, a világtrendek megváltoztak, a felelősen gondolkodó vásárlók, kereskedők, gazdasági és  politikai szereplők ma már az élelmiszerlánc lerövidítést tartják szem előtt, hiszen a környezettudatosság és a fenntarthatóság alapvető szemponttá vált a világban. Tapolca önkormányzata megértette ennek jelentőségét, partnereket talált az elképzelésekhez és megvalósított egy programot, amely a fenti célokhoz közelebb visz. A polgármester reményét fejezte ki, hogy a helyi gazdaságot valóban erősíteni fogja a megújult piac, megjelenik ott mindenki, akinek a környéken piacképes áruja van, de a gazdasági szempontokon túl, valódi közösségi hellyé is válik a vásártér Tapolca életében. Rig Lajos minden szereplőnek köszönetet mondott, aki a piac épületének felújításában részt vett. A parlamenti képviselő szerint, a város több éves álma vált valóra. Kiemelte, egy kisváros hangulatát, arculatát nagyban meghatározza főutcájának, piacának állapota.  Annak  vonzónak kell lennie a turisták és az itt élők számára, de azok számára is, akik Tapolcára visszatérnének.

Nanna Egidius, Lillahammer város stratégiai, tervezési és fejlesztési igazgatója elmondta, hogy Tapolca, Norvégiával szemben, kiváló adottságú település a helyi termékek termelése és kereskedelme szempontjából egyaránt. Példaként említette, hogy náluk jelenleg is tél van, alig egy napja például tíz centiméternyi hó hullott. A tisztviselő szerint, az egészséges élet egyik záloga az egészséges élelmiszer fogyasztása, amely elsősorban a helyi gazdálkodók révén, a lehető legrövidebb úton kell, hogy a vásárlók asztalára kerüljön. „A piac átépítésével, Tapolca jó úton halad ezeknek a helyi gazdákat, gazdasági életet erősítő, de környezetvédelmi szempontból is fontos céloknak a megvalósításban”- hangsúlyozta angol nyelven elmondott beszédében Nanna Egidius. A piac jelképes kulcsát végül Szencz Lajos az SZ-L Bau ügyvezető igazgatója adta át Dobó Zoltánnak, majd partnereikkel közösen átvágták a nemzeti színű avatószalagot a piaccsarnok főbejáratánál.

A jelenlévők később az ünnepi alkalomból egy fát  ültettek el a piac bejáratától néhány méterre, majd  Róth László piacfelügyelővel bejárták a megújult épületet, megismerkedtek a változásokkal./Töreky László/