“Amit építettünk, önmagáért beszél…”

A CsobáncHáz Építőipari, Kereskedelmi és Szolgáltató KFT saját beruházásban finanszírozott és kivitelezett Május 1 utcai társasház projektje hamarosan finisbe ér. A cégvezetők szerint, a 36 lakásos új épülettömb tervezésénél és építésénél is az átlagszínvonalat bőven meghaladó kiváló minőségre és korszerű, energiahatékony megoldásokra törekedtek.

Ottjártunkkor  impozáns látványt nyújtott a már elkészült színezett homlokzat, a részben már térkövezett udvar és járda, amelyek eleve jó minőségű kivitelezést sejtettek.

Tapolcán másfél évtizeden keresztül nem épült új társasház. A hosszú szünet a város szempontjából számos negatív, de egyéb szempontokból pozitív következményekkel is járt. A pozitív irányú változások elsősorba a minőség, az élhetőség és az energiahatékonyság elvei és gyakorlata mentén nyújtanak jóval többet az említett új lakások gazdáinak, mint a jóval korábban készült épületek. Mint megtudtuk, a lassan befejezéshez közeledő új Május 1. utcai építkezés lakásainak nagyobb része már elkelt, jelenleg egy tucatnyi vár még vevőre. Ami érdekesség, hogy ez idáig elsősorban vidéki vevők vásárolták meg a lakásokat. Például külföldön dolgozó fiatalok, családok biztosították hazai lakhatásukat értékálló ingatlan megvásárlásával, de kifejezetten befektetetési céllal történő adás-vétellel is találkozott az eladó. Az ország egyéb helyein egyébként sokkal népszerűbb Családi Otthonteremtési Kedvezmény igénybevételével történő vásárlás alig játszott szerepet az ingatlanok megszerzésénél.

Az elmúlt időszakban többször szerveztek úgynevezett nyílt napot, lapunk megjelenésével nagyjából egy időben, augusztus 31-én is megmutatják a közönségnek a már belsőépítészetileg is közel kész állapotot mutató társasházi otthonokat a projektgazdák. Ottjártunkkor kívülről impozáns látványt nyújtott a már elkészült, színezett homlokzat, a részben térkövezett udvar és járda, amelyek eleve jó minőségű kivitelezést sejtettek.

Az épületen belül is intenzív munka folyt, egy időben 30-40 szakember dolgozott a falazatokon, a burkolási munkálatokon, a fűtési, továbbá a villanyhálózat kiépítésén. Cserép János és Soós Attila ügyvezetők szerint, a gyakorlatilag teljes hőhíd- mentességet biztosító, kiváló hőszigetelési tényezőkkel rendelkező új tapolcai társasházi lakások olyan erényekkel bírnak, amelyekkel jelenleg csupán a családi házas övezetek legkorszerűbb épületei büszkélkedhetnek. Az egyik legfontosabb érvként hangzott el, hogy még a legnagyobb lakások rezsiköltsége is “ezer forintokban mérhető”, a mai árakon gyakorlatilag nem haladja majd meg a tízezer forintot sem. A társasházi lét egyik nehezen megszokható kellemetlensége a rossz hangszigetelés. Kiderült, a szóbanforgó új lakások elválasztó falainak optimális anyaghasználatával ezt a problémát is orvosolta az építő.

A lakások túlnyomó többségéhez méretes erkély tartozik, de a parkolás sem jelent majd gondot senkinek a garázsok és a kényelmes várakozásra kialakított, jól megközelíthető belső parkolóknak köszönhetően. Cserép János lapunk kérdésre elmondta, azért is szeretnék megmutatni 31-én az érdeklődőknek a beruházást, mert azon túl, hogy az épület és a lakások esztétikája, látványa önmagáért beszél, megoszhatják a jelenlévőkkel a szemmel nem látható, de a lakások értékét, élhetőségét jelentősen növelő, részben e cikkben is taglalt építészeti és gépészeti megoldásokat. /tl/