A tudatos jelenlétet ajánlja egy gazdagabb élethez

Dr. Szondy Máté klinikai szakpszichológus, családterapeuta, kutató a tudatos jelenlét, az „itt és most” megélésének és elsajátításának fontosságáról tartott ingyenes előadást pénteken a Tamási Áron Művelődési Központban a Tapolcai Lelki Egészségfejlesztési Központ munkatársainak meghívására.

A szépszámú érdeklődőt a szervezők nevében Magvas Zoltán köszöntötte. A tapolcai szociális, mentálhigiénés szakember a lelki egészségfejlesztési központ munkájáról, küldetéséről osztotta meg gondolatait.

Hangsúlyozta, a központ néhány hónappal ezelőtt kezdte meg a munkáját a város és vonzáskörzetének lakossága érdekében. Előadásokat, csoportos mentálhigiénés foglalkozásokat tartanak, amelyre nem csak a mentális problémákkal küzdőket várják, hanem azokat is, akiknek önismeretre, valamiféle lelki visszatükrözésre van szükségük. Dr. Szondy Máté meghívása az első fejezete egy hat előadásból álló önismereti, pszichológiai előadásokból álló sorozatnak- tudhatták meg Magvas Zoltántól a jelenlévők.

Dr. Szondy előadásban arra mutatott rá, hogy az emberek többségének gondolatai az ébren töltött idő közel ötven százalékában elkalandoznak attól, amit tesznek. Ennek azonban ára van- állítja a pszichológus, hiszen amikor az elme csapong, kevésbé érezzük magunkat elégedettnek, mint amikor jelen vagyunk az adott pillanatban. A tudatos jelenlét pedig nem más, mint figyelmünk irányításának módja, különleges technikája az “itt és most”-ra. Az előadó szerint, a tanulható, ismert nemzetközi néven „Mindfulness”  technika  célja az, hogy teljes valónkkal jelen legyünk a pillanatban. Az élmények éber, nyitott megélésének ugyanis számtalan pozitív testi és lelki hatása van, például enyhíti az átélt stressz intenzitását, megerősíti az immunvédelmet, elviselhetőbbé teszi a fájdalmat, csökkenti a depressziót, a szorongásos problémák kialakulásának veszélyét, de javítja figyelmi kapacitásunkat is. Akik gyakrabban élik meg a tudatos jelenlétet, elégedettebbek az életükkel, magasabb az önbecsülésük, valamint sokkal elfogadóbbak önmagukkal és másokkal szemben. Dr. Szondy a módszer lényegének megértetésére törekedett, rámutatott elsajátításának nehézségeire, lehetséges módszereire is.

A közönség a meditatív légzésfigyelés módszerét is megtanulhatta a terapeutától, mint első lépést egy tudatosabb, ezzel együtt gazdagabb, minőségibb lelki élethez vezető úton. /tl/