A kis Gaál Zsóka még most sem hiszi el, hogy Európa legjobbja lett. Édesapja szerint, kislánya nagy küzdő, kiváló sportolói erényekkel

Gaál Zsókát, Árvai Esztert, Juhász Juditot, Ács Mártont és Buzás Bertalant a Prágában rendezett sakk Európa- bajnokság  tapolcai versenyzőit köszöntötték és jutalmazták ünnepélyes keretek között a Csermák József Rendezvénycsarnokban ma délelőtt a 45. Construkt Balaton Kupa Nemzetközi Egyéni Rapid sakkverseny partijait megelőzően.

(Minőségi nagyításhoz kattintás a fotókra!

sakk4

A nap sztárja kétségkívül a Tapolcai Városi Sportegyesület Sakk Szakosztályának ifjú versenyzője, a kilenc éves, ajkai Gaál Zsóka volt, aki a napokban Európa- bajnoki győzelmet aratott az U10-es korcsoportban, azaz a nálánál egy évvel idősebb, 10 éves sakkozó lányok között.

sakk5

Zsóka saját kategóriájában 49 ország, 106 versenyzőjét utasította maga mögé, veretlenül szerezte meg az idei Európa-bajnoki címet. A kislány kérdésünkre elmondta, hogy nagyon boldog, de még most sem hiszi el, hogy nyert. Prágában is mindvégig a játékra koncentrált, azt sem tudta megmondani, hogy kivel játszott, de arra emlékszik, hogy a világ legjobbjait, több erősnek számító orosz versenyzőt is sikerült „izgalmas mérkőzéseken” legyőznie.

sakk2

Gaál Zsóka és szülei

Zsóka korábbi és  legutóbbi eredményei, a közelmúltban a világbajnoki ezüst, most pedig az Európa-bajnokság megnyerése semmiképpen sem tekinthető véletlennek, még akkor sem, ha egy-egy ilyen világversenyen a szerencsének is komoly szerepe van. Rendszeres, napi hat óra edzésmunka a szakosztályban, Istvándi Lajossal, Kosztolánczi Gyulával, Varga Zoltánnal, vagy éppen a szintén sakkozó édesapával, meghozta az eredményt. Gaál Sándor egyébként nem tartja kislányát zseninek, de amint azt lapunknak elmondta, Zsóka tehetséges, nagy küzdő a reménytelennek tűnő helyzetekben is igazi „harcos, fiús” versenyző alkat, remek sportolói erényekkel, stressztűrő képességgel. Szinte mindegy, hogy kivel játszik a kislány, lehet az erősebbnek tartott ellenfél, fiú, vagy felnőtt, bárki, ő a maximumot hozza ki magából, nem adja fel. Zsóka jelenleg már a világbajnokságra koncentrál, így lazításra most sem marad ideje. A szülők és a kilenc éves kislány a mintegy 30 kilométeres távolság ellenére, továbbra is a tapolcai sakk szakosztály keretein belül képzelik el a további munkát, hiszen a „sportág nagy megbecsülést élvez a városban, jó és motiváló a közeg, eredményes a helyi sakkoktatás.” Persze mellette a tanulást sem hanyagolja el, a kislány jó tanuló, szerinte aki jól sakkozik, az a matematikában is jó. Zsókának és a TVSE többi ifjú sakkozójának kijárt az ünneplés, a csarnokban Rig Lajos országgyűlési képviselő, Dobó Zoltán polgármester, Czigler Sándor a megyei sakkszövetség főtitkára, Rédli Károly a TVSE elnöke, Puskás Ákos alelnök, Ács Lajos a helyi sakk szakosztály elnöke és  Paréj József a szakosztály vezetője  egyaránt gratulált a fiataloknak. Dobó Zoltán beszédében  a sakkozó fiataloknak járó ajándék és dicsérő szavak mellett, a TVSE  sakk szakosztály munkáját is méltatta, vezetőinek, edzőinek gratulált.

sakk9

sakk10

sakk11

sakk6