A kerékpárlopások megelőzése

A Tapolcai Rendőrkapitányság bűnmegelőzési ajánlásai.

Sajnos az őszi időszakban is előfordulnak kerékpárlopások. Az elkövetőknek gyakran nincs nehéz dolguk, hiszen sok esetben a tulajdonosok nem zárják le biciklijüket. A feljelentésekben visszatérő fordulat, hogy a sértett „csupán egy percre ugrott be” valahova, kerékpárját addig letámasztotta a bejárat mellé, és mire visszaért, már csak a hűlt helyét találta. Ilyen szempontból a lépcsőházak folyosói sem tekinthetők sokkal biztonságosabbnak – általában oda sem túl nehéz illetéktelennek bejutnia.

1.) Bár százszázalékos biztonság nem létezik, egy jó minőségű kerékpárlakattal megfelelő helyre lezárt biciklit kevéssé valószínű, hogy el tudnának lopni.

2.) Közterületen a biciklit lehetőleg forgalmas (este kivilágított) helyen, fix ponthoz lakatoljuk hozzá úgy, hogy arról ne lehessen leemelni. Ha van kialakított kerékpártároló, akkor ahhoz rögzítsük. Lépcsőházban, tároló- vagy pincehelyiségben is keressünk szilárd rögzítési pontot.

3.) A kerékpárlakatok ára (és gyakran súlya is) egyenes arányban áll biztonsági jellemzőikkel. A vékony sodrony-lakatok csak másodpercekre nyújtanak védelmet a felkészült tolvajjal szemben. A legjobbak az edzett acélból készült vágás-biztos láncok, vagy az úgynevezett U-lakat. Utóbbiak ára magasabb, de egy drágább kerékpár védelme érdekében érdemes megfontolni beszerzésüket!

4.) Drágább kerékpárról készítsünk fényképet, alvázszámát jegyezzük fel! Ha mégis ellopnák, így jelentősen megkönnyíthetjük a nyomozást.

Nagy Judit
megelőzési főelőadó
Tapolcai Rendőrkapitányság