Virágzó szőlők, nyitott pincék 13. alkalommal

Zalahalápnak a 13-as szám is szerencsét hozott, a hagyományos szőlővirágzás ünnepet sokáig elkerülte az idén lassan már unalmassá váló eső, zivatar szombaton. Ráadásul két ajándékkal is gazdagodott a település a közelmúltban, amelyeket most mutattak be a közönségnek.

szőlővirágzás haláp mülner lászló

Mülner László kínálja borát a szőlővirágzás ez évi ünnepén

A falu életének egyik nagy hagyománnyal bíró eseménye, mint a megelőző években most is a Szűzanya tiszteletére állított keresztnél kezdődött, ahol Bedő Lajos polgármester köszöntötte a jelenlévőket, ünnepélyesen megnyitva a XIII. Zalahalápi Szőlővirágzás Ünnepet. Hamarosan Illés József a Balaton-felvidéki hegyközség választmányi tagja és Renner Sándor plébános került mikrofon közelbe. Illés József a hegyközség nevében szólt, az idei jó szőlőtermést ígérte meg a gazdák nevében, a plébános pedig Isten áldását kérte a remélt bő termésre. Természetesen a színpadi produkciók sem maradtak el, a helyi iskolások, óvodások ügyes néptáncosainak műsorait és a sáskai népdalkör dalait egyaránt láthatták-hallhatták a jelenlévők.

halápi tánc

szőlővirágzás haláp kreizinger

A borvidéki hegyközség és az önkormányzat közösen szervezett, mindig jó hangulatú programjára évről-évre nagy az érdeklődés. Talán ennek is köszönhetőek Szakonyi Sándor, Szakonyi Balázs és Horváth Tibor ajándékai. Apa és fia egy szép fafaragványt, Horváth Tibor egy rendezvénycélokra használható termetes öreg fahordót ajándékozott Zalahalápnak.

haláp ajándékhordó

A hordó már új funkciójában is megmutatkozott, hiszen „csapra verhetősége” bizonyítást nyert a helyszínen.

Idén egyébként 11 hegyi pince tárta ki ajtaját a borra szomjas ünneplők előtt. Praktikus ötlet és nemes gesztus volt most is a település vezetése részéről, hogy tíz kilométeres körzetbe, kérésre, térítésmentesen hazautaztatták a borút résztvevőit.