Vince-nap boráldás

Szijártó János – Raposkán az idei évben is sikerrel bonyolították le a hagyományos Vince-napi rendezvényt.

A mintegy félszáz boros gazdát és borkedvelőt Bolla Albert köszöntötte. A polgármester beszédében úgy fogalmazott, hogy a 2009-ben elindított esemény szakmai, hagyományőrző és közösségépítő szerepet tölt be a helyi emberek életében. A Vince-nap eredete kapcsán Bolla Albert szólt Szent Vincéről, a vincellérek védőszentjéről, aki vértanúhalált halt egykor Hispániában. Neve jelentése győzedelmes, úgy tisztelték, mint aki legyőzi telet, s előkészíti a tavasz érkezését. A borosgazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját pedig termésjósló ünnepnapnak tartják.
Ilyenkor a metszett szőlővesszők állapotából solták meg a szüret gazdagságát. A vesszőket üvegbe tették, s várták, hogy kihajtson. Ha sok rügy hajtott ki, akkor bőséges borra számítottak, ha nem, akkor “szomjúhozás”-ra.

vincenap_08                                                                                                         Fotó: Szijártó János

Az est folytatásában Linten Martin mondott verset, majd Cséry Gergő plébános áldotta meg a gazdák által hozott „Vince-vesszőket”. A hagyományoknak megfelelően szakmai szempontok alapján értékelték a tavalyi borakat is. Az összességében pozitív értékelést Knolmajer Ferenctől, a „Szentgyörgyhegy” Hegyközség elnökétől hallhatták a résztvevők. A szakmai rész után kötetlen beszélgetéssel, borozgatással zárult az idei raposkai Vince-nap a kultúrházban, ahol Krejczinger István harmonikajátéka tette kellemessé az estét.