Vidám program az állatok világnapján

A Bárdos Lajos Általános Iskola Intézményegységének alsósait fogadta Pócsi Béla díszmadár-tenyésztő kedden és szerdán a piaci üzleténél az állatok világnapja alkalmából.

A gyerekek a nemzetközi hírű tenyésztőtől és ismert környezetvédőtől megtudhatták, hogy az állatok világnapját 1931. október 4. óta ünnepelik minden esztendőben. Ez a dátum Assisi Szent Ferenc, az állatok védő-szentjének napja, aki azt hirdette, hogy minden élőlényt, ami körülvesz minket védeni kell. Pócsi Béla arra külön felhívta a figyelmet, hogy az állatokat és a növényeket is óvni kell, hiszen mindez az ember életét alapvetően ha-tározza meg. Szólt arról, hogy sajnos évről évre újabb állatfajok halnak ki, és azon belül a madarak száma is egyre fogy. Környékünkön is sok olyan hely van, ahol a korábban megszokott madárcsicsergés ma már nem hallatszik, vagy csak ritkán. Ez pedig riasztó jel, amit nagyon komolyan kell venni. Túlságosan gyorsan pusztul az állatvilág, ma bolygónkon már több oroszlán szobor van, mint élő állat.
A gyerekek a jól összeállított, lényegre törő előadás után kisebb csoportokban megtekinthették Pócsi Béla állatait, illetve ezzel együtt aszfaltrajz verseny kezdődött a bolt előtti szakaszon. A téma adott volt, a látott állatokat kellett az aszfalton megjeleníteni. Ötletet bőven meríthettek a gyerekek, hiszen már a bejárat előtt nyuszik, teknősök, deguk, pintyek, hörcsögök fogadták őket, míg bent halak százai, sünik, csodálatos madarak, csincsillák.

Természetesen a nagy kedvenc, Philip a kakadu volt, aki táncolt, beszélt, és szemmel láthatóan nem jött zavarba a lelkes, ám zajos közönségtől. A gyerkőcök viszont fontos dolgokat tanultak, őszinte érdeklődésük reménykeltő lehet jövőnk szempontjából.

Képgaléria ITT