Népszerű volt a könyvtár olvasópályázati vetélkedője

A Wass Albert könyvtár gyermekrészlegének olvasópályázati vetélkedője előhívta a fiatalok versenyszellemét, kreativitását, miközben szórakoztató formában közelebb hozta a helyi diákságot a könyvtárhoz, a korosztályt érintő könyvekhez, irodalomhoz.  

Az olvasás, a könyvtárba járás népszerűsítése, élményszerűvé tétele az egyik legfontosabb feladata a városi könyvtárnak. Vasáros Ferencné gyermekkönyvtáros lapunk érdeklődésére elmondta, hogy az utóbbi években  a könyvtárral hagyományosan jól együttműködő pedagógusok mellett, számos tapolcai családdal is kiváló kapcsolatot ápol az intézmény. Az érdekesebb témák, előadások különösen sok szülőt és gyermeket vonzanak.  Többek között  ilyen érdekes rendezvénysorozat a hagyományos olvasópályázati vetélkedő is, amelyet márciusban négy alkalommal rendezett meg a kulturális intézmény, külön napokon a másodikos-, a harmadikos-, a negyedikes-, majd utoljára a felső tagozatos diákok számára. A vetélkedő némi felkészülést is igényelt a gyerekek, illetve segítőik részéről. Ezúttal otthoni feladatként mesehősöket kellett  a szó szellemi értelmében életre kelteniük, olvasást népszerűsítő kabalafigurákat gyártani, vagy éppen a távoli jövő könyvtáráról leírni, majd előadni fantasztikusabbnál-fantasztikusabb elképzeléseiket.

A vetélkedőn  a gyerekek kisebb csoportokban együttműködve dolgoztak, egy-egy könyv, folyóirat vagy lexikon után kutattak a könyvtári rengetegben. Ugyanakkor számos irodalmi, műveltségi kérdésre is tudniuk kellet a választ,  a jó megoldásokért értékes pontok jártak . A tanulók munkáját  szakértő zsűri értékelte.  Legutóbb a felsősök vetélkedőjére Kertész Károlyt és Nagy Eörsné Magdolnát, a könyvtár ma már nyugdíjba vonult igazgatóit kérték fel a szervezők.

Március 8-án, a másodikosok versenyét rendezték meg. Itt  Dénes Márk és Illés Botond, az „Ezeréves Sólymok” csapata végzett az élen, minkét fiú a Batsányi általános iskolai tagintézmény tanulója. A „Lázadók”, Molnár Csaba és Süle Gergely mindössze egy ponttal lemaradva másodikok lettek, ők a Bárdos iskola diákjai. A harmadik helyet a Szigliget Általános iskola két tanulója, Bogár Lili Hanna és Mezey Anna Júlia szerezte meg a tizenegy csapat részvételével elindult mezőnyben. Március 10-én a harmadikosok mérték össze tudásukat. A nyolcas mezőnyben Egerváry Zsombor László és Haga Bálint, a Bárdos iskolából érkezett „Aranylabda” csapat tagjai szerezték meg az első helyet. Őket a „Cicalányok”, a Kazinczy iskola tanulói, Lutár Eszter és Sabján Szonja követte a második helyen. A harmadik helyezést Farkas Gergő és Szabó Norbert szerezte meg , ők „Malom-tói fiúk” néven indultak és a Bárdos iskolából érkeztek. Március 13-án rendezték meg a negyedikesek versenyét, ahol Bicsérdi Csongor és Rieger Richárd, a kazinczys „Könyvmolyok” nyerték meg a vetélkedőt a nyolc csapattal induló mezőnyben. Ezen a  vetélkedőn a Bárdos suliból érkezett „Betűfalók”, Molnár Lili és Szabó Panka mindössze egy ponttal lemaradva vehette át a második helyért járó elismerést. A csoportban harmadikok lettek a Batsányis „Vörös rókák”, személy szerint, Albrecht Martin és Illés Hunor. Március 21-én került sor a felsősök összevont versenyére, ahol az 5-6. osztályosok és a 7-8. osztályosok mérethették meg irodalmi, könyvtári ismereteiket. Az 5-6. osztályosoknál a „Titkos fogócska” csapat, azaz Bognár-Vida Borbála és Fehér Zita a Bárdos iskola tanulói nyertek. A második helyet a „No Name” csapat,  Csongrádi Flóra (Nagyboldogasszony iskola) és Czipri Gergő Bertalan (Bárdos iskola) szerezte meg. A harmadik hely az elért pontszámok alapján a „Zsivány 2” csapatot, Horváth Benjamint és Vetsey Zalánt illette, ők mindketten a Kazinczy iskola tanulói. A 7-8. osztályosok versenyében mindössze két csapat indult, ugyanakkor komoly mennyiségű pontot gyűjtött össze mindkét formáció. Az első helyet, 133 pont begyűjtésével a  „Két kétnapos” csapat, Benedek Ildikó Julianna és Haga Réka szerezte meg, a 118 pontos „Bárdos” csapat, névszerint Benedek Enikő és Varga Eszter előtt.  /Töreky László/