SZEM-PONT/ Veszélyes táblák?

A világon talán mi vagyunk a legjobban, de legalábbis a legsűrűbben kitáblázott ország. Táblák, táblák hátán, amelyek figyelmeztetnek, útba igazítanak, veszélyt jeleznek, köteleznek, tiltanak, vagy éppen megengednek valamit. Megtanultunk együtt élni velük, megszoktuk őket, hallgatunk rájuk, merthogy általános vélekedés szerint, jelenlétük a garancia a biztonságra. Ritkább, de sajnos a táblarengeteg miatt egyre inkább előforduló jelenség, hogy a tábla nem veszélyt jelez, hanem az a veszély maga.

Veszélyes kereszteződés. Olvasónk szerint,  a kép középpontjában  látható elferdült  KRESZ tábla gyakran kitakarja a szembejövőket.

Merthogy kitakar egy részletet a gyalogos, vagy gépjármű forgalomból, vagy éppen olyan forgalmi, parkolási szituációt engedélyez, ami önmagában is balesetveszélyes.  Ez utóbbira példa a Kisfaludy utca- Ady Endre utca kereszteződése, ahol a kirándulóbuszok számára fenntartott parkolóhelyeken álló magas járművek miatt, gyakorlatilag beláthatatlanná válik a kereszteződés. Egy tapolcai úr,  viszont a Bem utca, Juhász Gyula utca kereszteződésére hívta fel a figyelmünket, ahol a zebra melletti kiépített terelőszigeten áll egy nagyjából fél embermagasságú KRESZ tábla. (Jelenlegi elhajlott állapota a meglehetősen szűk keresztmetszetű forgalmi helyzet meglétének látványos bizonyítéka.) Ez a tábla maga képes arra, hogy bizonyos magasságból és helyről szemlélve, észrevétlenné tegyen közlekedőket. Például kitakarja a Zalahaláp irányából érkező és az Y- házak irányába lefordulni szándékozó autós számára az alulról, szemből érkezőket -tapasztalta olvasónk.   Érdemes lenne valamilyen módon biztonságosabbá tenni ezt a helyet, ezt a közlekedési szituációt!- hangzik a jó szándékú tanács.  /Töreky László/