Vesszen a tél, jöjjön a tavasz!

Elégettek minden rosszat, betegséget, sőt, még a papírlapokra írt, s a bábura aggatott egyéni problémákat, gondokat is a Tapolcai Bárdos Lajos Általános Iskola Székhelyintézményében pénteken.

Az iskolában több éves hagyománya van már a tavaszváró, télűző népszokások felelevenítésének, így az alsósok most is körbe járták az iskola udvarán felállított, felöltöztetett szalmabábut, amit közben meggyújtott a gondnok.

A régi hagyomány felélesztése, természetesen élmény volt a gyerekeknek. „Haj ki kisze haj! Gyűjj be sódar, gömböce! Kivisszük a betegséget, behozzuk az egészséget! – hangzott az udvaron, majd a Jöjjön a tavasz, vesszen a tél! – szólalt meg többször a gyerekek szájából a Bárdos udvarán tartott tavaszváró, télűző népszokás felelevenítése során. Az alsósok felkészítését, a program előkészítését, lebonyolítását Varjas Gabriella és Muzsi-Stark Irma tanítónők végezték.


A tavaszvárás, a téltemetés gyökerei egészen az ókori rómaiakig nyúlik vissza. Akkoriban mulatozással próbálták elűzni a telet, de számos más régi népszokás is kapcsolódik ehhez az időszakhoz. A legnépszerűbb, legismertebb mindenképpen a kiszézés és bábégetés, de a bolondos felvonulás, az adományok gyűjtése, vagy éppen a tüzes kerék gurítása is ebbe a körbe sorolható.