Végső búcsú az Afrika Múzeum vezetőjétől

Február 10-én,  déli 12 órakor a balatonedericsi temetőben, egyházi szertartás mellett vettek végső búcsút a hozzátartozók, barátok, tisztelők, a hazai vadásztársadalom képviselői és az általa vezetett Afrika Múzeum dolgozói a napokban elhunyt Dr. Nagy Endréné Beretz Katalintól. 

 Berecz Katalin sok szálon kötődött ahhoz a vidékhez ahol gyermekéveiben és  élete utolsó három évtizedében élt. Gyermekkorának nagy részét Balatonedericsen töltötte, elemi iskolai tanulmányait is itt kezdte el, majd Tapolcán folytatta. Az edericsi birtok államosítása után a családdal együtt Badacsonylábdiba, a Mojzer családi villába költözött. Édesanyja 1949-ben férjhez ment Rékai András operaházi főrendezőhöz. Ezután Budapestre költöztek, középiskolai tanulmányait már ott végezte. Később a Szerzői Jogvédő Hivatalban kapott állást, ahol 1988-ig, az Afrika Múzeum megnyitásáig dolgozott. Férje, Dr. Nagy Endre halála után ő vette át a múzeum vezetését. /Töreky László/

 

(Dr. Nagy Endréné Beretz Katalin nagy gonddal őrizgette az elődeitől rámaradt emlékeket, amelyeket a tapolcai Wass Albert Könyvtár és Múzeumnak ajándékozott. Ebből az anyagból kiállítás is készült. Az anyag nem csak a család, hanem Tapolca és Balatonederics, valamint a környék történetének fontos dokumentumait, tárgyi emlékeit is tartalmazza. A gyűjteményből 2017-ben Tapolcán kiállítás nyílt, amelyet az idén Nemesvitán, Balatonedericsen és Balatongyörökön is bemutatnak.)