Újjászületett az orgona

Az elmúlt években több alkalommal is találkozhatott a zenekedvelő közönség Gion Zsuzsanna mezzoszoprán énekművésszel és Virágh András Liszt-díjas orgonaművésszel Tapolcán. Lapunkban többször olvashattak arról, hogy jótékony célú hangversennyel igyekeznek segíteni a római katolikus templom orgonájának felújítását.

A napokban a helyszínen találkoztunk a két művésszel, akik örömmel számoltak be arról, hogy a munkálatok jó ütemben haladnak, s ennek köszönhetően az idei pisztrángfesztiválon már a felújított, rendbe hozott hangszert hallhatja majd a közönség.
– 2001-ben épült ez a szép orgona, amely 18 éven keresztül nem kapott semmilyen komoly átvizsgálást, karbantartást. Hála a pisztrángfesztiválnak – ahol immár három éve közreműködünk -, illetve a főszervezőknek, Mezőssy Zoltánnak és Végh Tamásnak, hogy kezdeményezésünk nyomán most végre megújulhat a hangszer – mondta Virágh András.
– Az első lépés egy film készítése volt, ahol beszélgettünk az atyával, ami aztán elindított egy folyamatot, a film elkészítését önkéntes felajánlásként a Gastro Boutique vállalta. Több jótékony célú koncertet adtunk, amelyekben közreműködtek helyi kórusok, mint például a Vox Angelis Énekegyüttes, a Tapolcai Kamarakórus, valamint a Bárdos iskolából a Kicsinyek kórusa. Az emberek felfigyeltek erre, s megkezdődött az adakozás. A város polgármestere, Dobó Zoltán elsőként adományozott, majd sokan mások követték még ezt a példát. Ennek köszönhetően a tavaszra összegyűlt a szükséges pénz. Így már kereshettünk szakembert a munkálatok elvégzésére. Végül egy fiatal, jó nevű orgonaépítő mesterrel, Süveges Istvánnal sikerült megállapodnunk, aki sok munkája mellett, régi jó kapcsolatunkat figyelembe véve, mondhatni soron kívül vállalta a tapolcai orgona felújítását. Az eredményt, az újjászületett orgonát a közönség a pisztrángfesztivál vasárnapi programjában, a 16.30-kor kezdődő hangversenyen hallhatja – tette hozzá az orgonaművész.

Az orgona felújításról készült második film ITT látható!