Újévi és jubileumi hangverseny könnyekkel, sok tapssal

A Tapolcai Ifjúsági Fúvószenekar szombat esti újévi hangversenye egyben jubileumi koncert is volt, az együttes fennállásának harmincöt éves évfordulója okán. Igaz, a kerek szám a tavalyi esztendőre esett, de ennek megünneplését a hagyományos, nagy volumenű újévi köszöntővel kötötte össze a Péni Béla karnagy által vezetett zenekar.

A mintegy ezer főnyi közönséget a Tell Vilmos – induló hangolta be az ígéretes estre, majd Dobó Zoltán mondott köszöntőt a Csermák József Rendezvénycsarnokban. A polgármester beszédében szólt arról a többletről, amit a zene ad mindazoknak, akik hangszeren játszanak, s akik most a fúvósegyüttes tagjaiként ezúttal a tapolcai hallgatóságnak szereznek egy szép estét. Úgy fogalmazott, köszönet jár a hozzátartozóknak, családtagoknak is, akik támogatásukkal nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy ez az együttes immár harmincöt éve működhessen.

A köszöntő után Striczl József: IV. Honvédkerületi indulója szólalt meg, majd egy fúvószenekarra hangszerelt bécsi klasszikus mű, Mozart Andante című alkotása varázsolta el a közönséget. A fuvolaszólót Mersics Lili, a Szombathelyi Művészeti Szakgimnázium Zeneművészeti Tagozatának 10. osztályos tanulója játszotta.
Minden évben meglepetéssel készülnek a szervezők, ezúttal egy tehetséges zenekari tag támogatását jelentették be, ami annyiban rendhagyó volt, hogy a szándék, a kezdeményezés, a sport területéről érkezett. Egy filmbejátszásban Pupos Csaba, a veszprémi kézilabda csapat tapolcai szurkolóközösségének vezéralakja elmondta, hogy az idén az Ihász József emlékdíjjal a Tapolcai Ifjúsági fúvószenekar egyik tagját támogatják. Tavaly egy tehetséges kézilabdázó kapta a névadó, a 2017-ben váratlanul elhunyt barát, és szurkolótárs tiszteletére alapított díjat, ezúttal Mersics Lili, aki a szurkolói csoport képviseletében megjelenő özvegytől, Ihászné Zoboki Évától vehette át a díjat és a vele járó felajánlásokat.

A folytatásban Leroy Anderson Bugler’s Holiday című csendült fel, Őri Ádám, Haga Réka és Aranyodi Máté trombitaszólójával, majd Pécsi József, egy szólóhangszerre írt szerzeménye, a Mister Petz hozott kellemes perceket, Almási Dániel fagottszólójával. A szünet előtt még egy összeállítás is belefért, Giuseppe Verdi örök érvényű melódiáiból, illetve színre lépett a zenekar “Három tenorja”, Haga Kálmán, Péni Béla és Tóth Péter nagyszerű alakításában, a könnyed humor jegyében.

 

A szünet után vérpezsdítő latin utcai zenét mutatott be a zenekar ütő szólama, Papp Balázs, a Győri Széchenyi István Egyetem Varga Tibor Zeneművészeti Kar ütőhangszerek művésztanárának vezetésével. Utána Robert W. Smith The winds of Poseidonja, majd Billy Joel Leningrad-ja hangzott el, utóbbit a zenekar tiszteletbeli karnagya, Hajas Béla vezényelte. Hajas Béla, a marcali Hidas Frigyes Zeneiskola igazgatója, a Balaton M&K fúvószenekar karnagya, a tapolcai csapat és Péni Béla régi barátja, a közönség elégedett tapsa után, ajándékát átnyújtva, még sok eredményes évet kívánt a születésnaposoknak. A továbbiakban Steven Reineke Pilatus (Mountain of Dragons) című szerzeményét, valamint egy igazán színes egyveleget hallhatott a mindvégig lelkes közönség George Gershwintől, a “legamerikaibb” zeneszerzőtől.

A ráadásban már az együttes több régi tagja is csatlakozott a színpadon lévőkhöz. Az együttesnek egy csokor virág átadásával a Balatonfüredi Tankerületi Központ nevében Tóth Mária gratulált a 35 éves jubileum alkalmából. A hangversenyen Őri Jenő igazgató-helyettes ismertette az együttes történetének főbb állomásait, fordulópontjait. Péni Béla pedig minden aktív zenekari tagnak, ajándékkal köszönte meg munkáját, majd az együttes is köszönetet mondott neki. Megindító pillanatok voltak.

A tapolcai fúvósegyüttes 1983-ban, május elsején lépett fel először, akkor a létszám tizenöt főt számlált, az ütős szekciót egy pergődob és egy cintányér alkotta. A következő években a csapat rendszeres résztvevője lett a bányásznapoknak, a városi rendezvényeknek. Péni Béla vezetésével fejlődtek, növekedtek, egy emberöltőnyi időt muzsikáltak végig, s talán nem túlzás állítani, a város kedvenceiként.

Képgaléria ITT