Turizmus és sport

Visszatekintve, az elmúlt hónapok a város szempontjából is számos említésre méltó eseményt, történést hoztak. Mindezt Tapolca polgármestere mondta, minapi beszélgetésünk alkalmával. Dobó Zoltán a II. Nemzet-közi Ikarus találkozót említette, majd szólt a Tapolcai Ünnepi Napok és Borhét eseményeiről, a hadifesztiválról, a napokon belül ismét megrendezendő pisztráng fesztiválról, turizmusról, azon belül a sportturizmusról, a strandról, tavasbarlangról.

– A város adottságai, illetve a korábbi nagy foglalkoztatók megszűnése tulajdonképpen egyetlen meghatározó kitörési pontot adnak számunkra, ez a turizmus. Ami önmagától persze nem működik, elébe kell menni, tervezni, fejleszteni, hogy érezhető hatása legyen. Nagyon jó dolog, hogy végre a tavasbarlang üzemeltetőjével is sikerült megállapodnunk az időre szóló belépők kapcsán. Ennek köszönhetően a több órás sorban állás helyett a látogatók sétálhatnak a városban, elfogyasztanak egy fagyit, kávét, vagy éppen ebédet, esetleg vásárolhatnak. Előny mindenkinek, hiszen a várakozást a többség nehezen viseli, főleg, ha kisgyermek is van a családban, másrészt a tapolcai vállalkozók is részesülhetnek az idegenforgalom hozadékából. A turizmust erősítik a nívós helyi rendezvények is, amelyek között ki kell emelnem az Ikarus találkozót. Óriási volt az érdeklődés, így a szervezők már azon gondolkodnak, hogy hosszabb időtartamot céloznak meg a következő alkalommal. Ennek vélhetően még komolyabb látogatottsága lenne, ugyanakkor a költségek nem emelkednének különösebben. Mi pedig, akik a helyet adjuk, szervezhetnénk ide kézműves vásárt, borral, gasztronómiával, szórakoztató programokkal, egyéb attrakciókkal. Azaz, mindegyik fél jól jár, a város több szegmensen keresztül is bevételhez jut – hangsúlyozta a polgármester.

Dobó Zoltán kifejezte reményét, hogy az Ikarus találkozó is kinőheti magát olyannyira, mint az a ma már országos hírnévnek örvendő hadifesztivál esetében is történt. Mint mondta, az idei évben mintegy 17 ezer látogatót vonzott ide a produkció a két nap alatt. Megteltek a panziók, az éttermek. Ráadásul a főszervező, Vitárius György vállalkozó területet is vásárolt az önkormányzattól, egy majdnem egész évben működő hadipark létrehozása céljából. A parkolást kell át-gondolni a későbbiekben, hiszen a város, illetve az érintett honvédségi, lakótelepi terület ekkora mennyiségű autót nem tud befogadni. Felmerült már annak a lehetősége, s talán ez a legvalószínűbb verzió, hogy egy távolabbi ponton parkoltatják a látogatókat, s onnan buszokkal szállítják őket a hadifesztivál helyszínére.


– Az Ikarus találkozó, a hadi-fesztivál, az ünnepi napok és a pisztrángfesztivál jelentős érdeklődést generál, amely meghatározó a város szempontjából. A közelmúltban befejeződött Ünnepi Napok és Borhét kapcsán meg kell jegyeznem, hogy szervezettségben, technikában, kínálatban az eddigi legjobb volt. Mindenben sikerült előre lépni, s a visszajelzések alapján a többség igényeit kielégíteni. Muszáj szólnom a sporthoz kapcsolódó turizmusról is. Az idei nyáron teljes kihasználtságot értünk el a kollégiumban kialakított szállóban, hiszen örömünkre, nagyon sokan edzőtáboroztak nálunk. Ők azon felül, hogy fizettek a szállásért, a létesítmények használatával, a Közétkeztető Kft. szolgáltatásainak igénybe vételével is bevételhez juttatták a várost. Volt itt kosárlabda csapat, akik a napi négy edzésükhöz, öt étkezést kértek, sőt, még strandoltak is. Jó érzés volt látni a Hungária Kupa nemzetközi tájfutó verseny résztvevőinek több száz sátrát a Városi sportcentrumban, hiszen azzal, hogy ők több mint ezren eljöttek hozzánk versenyezni, közvetve, közvetlenül támogatták a várost, az itt élőket is. A kollégium épületében kialakított szállónk fejlesztésére egyébként 20 millió forintot különített el a képviselő-testület. Idekapcsolódik, a balatoni össze-köttetést biztosító, jó minőségű kerékpárút megépítése is, amellyel a bringás társadalom széles körét tudnánk a városba vonzani. Remélem, hogy a Tapolca, Raposka, Hegymagas és Szigliget által létrehozott konzorcium eredményes lesz ebben a tekintetben, hiszen egyelőre az anyagi háttér, a pályázaton nyert 411 millió forint kevésnek tűnik. De dolgozunk az ügyön, amint arról a napokban a konzorcium vezetője, a raposkai polgármester is nyilatkozott.

Az idei nyarat felemásnak nevezte a polgármester a strand szempontjából. Ugyanis a szezon eleji esős, hűvösebb idő nem igazán sikerült jól, ám az augusztusi jó idő helyrebillentette az egyensúlyt, vagyis teljesült a tervezett bevétel. Sok család látogatta a fürdőt, sőt egy jól sikerült úszótábort is rendeztek a gyerekeknek. Itt, amint az elhangzott, a jövőre nézve további fejlesztéseket is terveznek.