Egy helyi turisztikai egyesület megalakítása a terv

A helyi turizmus fejlesztése érdekében, egyeztető fórumot szervezett immár második alkalommal a város, a helyi Tourinform iroda, illetve annak vezetője, Böröndy Tamás.  A szakmai megbeszélés helyszíne a Tamási Áron Művelődési Központ emeleti előadóterme volt csütörtökön.

A helyi kézműves szakma, a nemzeti park, a városi strand üzemeltetője, a tapolcai szállásadók és a rendőrség részéről  is voltak érdemi és előremutató hozzászólások a tapolcai turisztikai fórumon /fotók:TL/

A fórum célja most is azt volt, mint júniusban, hogy Tapolca város önkormányzata, érintett intézményei, a Tavasbarlangot üzemeltető Balaton-felvidéki Nemzeti Park, a helyi kisebb és nagyobb szállásadók, a turizmusban érdekelt vállalkozók, a tapolcai kézművesek, a rendőrség képviselői megvitassák a helyi turizmusban rejlő lehetőségeket, a felmerülő problémákat, értékeljék a tapasztalatokat és kijelöljék a változások irányát, közösen keressék a fejlődés lehetőségeit.

Tapolca turisztikai vonzereje megnőtt az elmúlt években, a vendégszám évről évre kis mértékben bár, de növekszik, a jobb magánszálláshelyek pedig erőteljes növekedést tapasztalhattak forgalmukban a korábbi évekhez képest.

Ugyanakkor az átlagos tartózkodási idő még mindig kifejezetten alacsony, mindössze két éjszaka, amely adaton – mint az a fóromon elhangzott- javítani kell a jövőben. A jelenlévők egyetértettek, hogy a különböző kedvezményrendszerek bevezetésében, kiszélesítésében nagy lehetőségek vannak, amit már pozitív tapasztalatok is igazoltak a Tapolca vendégjegy sajnos csak a szezon végére megvalósuló ötletével. Lévai József alpolgármester és Böröndy Tamás egyaránt egy helyi turisztikai egyesület létrehozása mellett érveltek, amely összefogná az érintetteket és kiszélesítené a lehetőségeket az összefogás erejével.

A kezdeményezéssel egyetértett a tapolcai Pelion Hotel igazgatónője is, aki biztosított minden jelenlévőt, hogy  a szálloda is szívesen részt venne annak megalakításában. Joós Adél arra a korábbi felvetésre, hogy egyfajta beléptető rendszer révén, a hotel egyes szolgáltatásait a saját vendégeken kívül mások is igénybe vehessék, nem zárkózott el, ígérte, dolgoznak rajta.  A város nagyobb szabású rendezvényeivel lassan kilép a „csendes kisváros” skatulyából, a turistákat idecsábító események tekintetében jelentősen előrelépett az utóbbi években, de még mindig van hova fejlődni. Elhangzott, a Tapolcára érkezőket helyi ételspecialitásokkal, igényes kézműves termékekkel, szabadidős lehetőségek sokaságával, jó közbiztonság megteremtésével (ennek nehézségeiről, illetve a rendőrség munkáját ért állampolgári kritikákról Horváth József közrendvédelmi osztályvezető beszélt), a szálláshelyek helyi minőségbiztosítási rendszerének megteremtésével lehet marasztalni, ezekre kell hangsúlyt fektetni. A felsoroltakra és számos egyéb változtatásra több ötlet, konkrétum is elhangzott az egyeztető fórumon.

A “Halas-lépcső” alkotója, Varjas Judit ékszerkészítő is felszólalt a fórumon. Felhívta a figyelmet arra, hogy fontos alapelv Tapolcán, hogy  a helyi kézműves értékek bemutatása, kereskedelme elsőbbséget élvez a városban zajló rendezvényeken.  Ugyanakkor legutóbb a Pisztráng Fesztivált szervező magánszemélyek több esetben kínai árut is forgalmazó idegen kereskedőknek adták ki a legjobb központi helyeket-panaszolta. – Ez utóbbi nem egyezik a rendezvény alapelveivel és tisztességtelen velem, mint tapolcai, helyi adófizetővel szemben- adott hangot véleményének a vállalkozó, aki hozzátette, hogy a város által szervezett rendezvényekkel, például a  Tapolca Expóval,   a Borhéttel ugyanakkor nagyon jó tapasztalatai voltak e téren.  /Töreky László/