Tüntetett az ellenzék a Fidesz tapolcai irodája előtt

Több százan vettek részt azon a tüntetésen, amelyen Mesterházy Attila (MSZP) és Rig Lajos (Jobbik) mondott beszédet a Fidesz tapolcai irodája előtt szombaton délután.

A rendőrség által lezárt belvárosi szakaszon a folyamatosan zuhogó hó ellenére nem csak az ellenzék szimpatizánsai jelentek meg, hanem a kormánypártiak is. Érkeztek olyanok is, akik kissé távolabbról figyelték az eseményeket, ők egyfajta “külső gyűrűt” képeztek a forrongó mag körül. Bár a profi rendőri biztosításnak köszönhetően fizikai atrocitásra nem került sor, ám a verbális összecsapások folyamatosak voltak a két tábor között, illetve időnként a már említett “külső gyűrűből” is érkeztek beszólások, skandálást kezdeményező bekiabálások mindkét politikai oldal irányából. Nyilván előnyben voltak a szervező ellenzékiek, hiszen volt hangosításuk, ám ez nem mindig működött tökéletesen.

Először Árvai Gábor tapolcai MSZP-elnök szólította meg az érdeklődőket, beszédében ostorozva az Orbán-kormányt, illetve az általuk “Rabszolga-törvény”-nek nevezett törvénymódosítást, majd Mesterházy Attila, egykori pártelnök, szocialista országgyűlési képviselő állt a mikrofon mögé. Több más mellett a “Rabszolga törvény” visszavonását követelte, valamint kevesebb rendőri túlórát, független bíróságokat, Európai Ügyészséget és független közmédiát.

Rig Lajos jobbikos országgyűlési képviselő hasonló gondolatokat osztott meg a résztvevőkkel, ám tapolcaiként lokális elemeket is említett, mint például a 2012-es tapolcai kórházi tüntetést, amelyben szakszervezeti vezetőként vett részt. Illetve azt is, hogy mára sokakat megfenyegettek a kórházban is, ezért félnek az emberek.

A beszédek közben folyamatosan taps, ujjongás, másik felől fújolás, füttyszó hallatszott. A kormánypárti oldal  egy molinó kihelyezésével szólt hozzá az eseményhez, amelyen Rig Lajos fotója szerepelt Mesterházyval, Gyurcsánnyal és Soros Györggyel, “Összenő, ami összetartozik” címmel és egy felsorolással.