Trianonra emlékeztek

Hétfő délután a Köztársaság téri Trianon emlékműnél gondolt vissza Tapolca lakossága a 98 évvel ezelőtt aláírt békeszerződésre és annak következményeire.

A megemlékezés Kós Károly szavainak felidézésével kezdődött, amely után az elszakadt nemzetrészeket nem feledve, a Himnusz közös éneklése következett, majd Dobó Zoltán polgármester tartotta meg ünnepi beszédét.

A közönség leginkább a béke következményeiről hallhatott, mint a népesség közel hatvan százalékának, az ország kétharmadának elvesztése, az ipar, erdészet, mezőgazdaság, bányászat szinte megsemmisülése. Az ország a két világháború közt mégis talpra tudott állni, megerősödni, amit egy kulturális és nemzeti öntudat alapozott meg. A polgármester szerint ez a bizonyos „nemzeti immunrendszer” azóta legyengült, holott manapság is szükség volna az összefogásra, közös célra, közös akaratra.  „Hogyha ez a nemzet, ez az ország elmulasztja ezeket a sorstragédiákat feldolgozni és a helyén kezelni, akkor sajnos a Trianon bennünk él és folytatódik tovább”- mondta figyelmeztetően. Az ünnepi beszédet Bányai Barbara, Kovács Emese és Kardos Marcell műsora követte, mely során irodalmi alkotásokat, dalokat egyaránt hallhattunk.

Majd nemzeti színű szalagot helyezett el az emlékművön dr. Németh Mária jegyzőasszony és Dobó Zoltán.

Egyházi szolgálatot tett Honthegyi Zsolt evangélikus lelkész és Szakács Péter plébános.

A megemlékezést a Szózat és a Székely himnusz éneklése zárta, majd közös gyertyagyújtásra szólították a jelenlévőket, gondolva a határon túl rekedtekre. A rendezvényen közreműködött a Balatonfelvidéki Radetzky Huszár Egyesület és a Tapolcai Honvéd Kulturális Egyesület.