Trianonra emlékeztek – 15 éve avatták az emlékművet

Zenés, irodalmi műsorral, majd mécses gyújtással emlékeztek a trianoni tragédiára június 4-én a Tamási Áron Művelődési Központban, illetve a Köztársaság téri emlékhelyen.

Az ünnepi műsor előtt Dobó Zoltán köszöntötte a művelődési központban megjelent érdeklődőket, s szólt az egész nemzetet ért 99 évvel ezelőtti csapásról. A polgármester úgy vélte, hogy ezt a mai napig nem tudta a magyarság kiheverni, hiszen az elmúlt száz évet háborúk, izmusok terhelték, amely nem segíthette, sokkal inkább gátolta a „gyógyulást”. – Ma Európában politikailag sok esetben még nem is korrekt revízióról, nemzeti függetlenségről beszélni. Egyetlen egy esetben sem állt mellénk senki, hogy igazunkat tudjuk hallatni, és soha senki el nem ismerte annak igazságtalanságát, hogy országunk kétharmadát elrabolták tőlünk. Annak ellenére, hogy a Kárpát-hazát feldarabolták, s amit tudtak, elvettek tőlünk, s történelmünket meghamisították, mégis a Kárpát-medencében az összekötő nyelv ember és ember között továbbra is a mi anyanyelvünk. Ez a nyelv túlélte ezer év megpróbáltatásait, s bízom abban, hogy a következő évezredet is túléli – fogalmazott a polgármester.

A beszéd után a közönség láthatta az idén már bemutatott Magyarnak lenni tudod, mint jelent… című zenés irodalmi emlékestet, majd a szervezők közös mécsesgyújtásra invitáltak mindenkit a Trianon-emlékműhöz.

A Tapolcán egyébként éppen 15 évvel ezelőtt, az újkori magyar történelem legnagyobb tragédiájának 84. évfordulóján adták át a trianoni emlékművet.

Ebből az alkalomból a Fidesz-KDNP tapolcai szervezete is megemlékezést tartott a téren. A június 4-én felavatott emlékhely a 64 magyar királyi vármegye földjét is őrzi, Sólyom Károly önkormányzati képviselőnek és feleségének köszönhetően. A házaspár a Trianon előtti Magyarország összes vármegyéjét végigjárta saját költségén azért, hogy mindegyikből egy maréknyi anyaföldet hozzanak az emlékhelyhez. Közel két éves munkájuk eredményeként ma is körbeöleli az emlékművet a 64 kis urnában, négy szilva alakú virágtartó külső bástyájában elhelyezett, 64 helyről származó föld. Szintén 2004-ben állították fel Tapolcán a város erdélyi testvér településétől, Zabolától kapott székelykaput is, amely akkor Közép-Európa legnagyobb ilyen jellegű faépítménye volt. A másfél évtizedes évforduló okán a Fidesz-KDNP tapolcai szervezete megemlékezést tartott Császár László elnök vezetésével.

A megjelentek koszorúztak, nemzeti színű szalagot kötöttek az emlékműre, illetve mécseseket is gyújtottak. Az eseményen a 64 vármegye földjét összegyűjtő Sólyom házaspár is részt vett.

Egy kép 2004-ből, a Trianon-emlékmű avatásáról       Archív fotó: Szijártó János