Többe kerül a közétkeztetés

A pénteken tartott nyilvános ülésen számos fontos kérdésről tárgyalt a város képviselő-testülete, több más mellett szó esett  közétkeztetésről, kerékpárútról, a Malom-tó kezeléséről.

A polgármester és az alpolgármesterek fontosabb tárgyalásairól szóló beszámoló kapcsán több kérdés is elhangzott a képviselők részéről. Dobó Zoltán a Tapolcát a Balatonnal összekötő kerékpárutat illetően kifejtette, hogy Bolla Alberttel, Raposka polgármesterével, mint a konzorcium vezetőjével tárgyalt a pályázati támogatásból kivitelezhető fejlesztésről. Mint elmondta, jövő héten pénteken ülnek össze az ügyben az érintett települések vezetőivel és Fenyvesi Zoltán országgyűlési képviselővel, hogy a részleteket pontosítsák, ami a viszonylag szűk határidő és az építőipari kapacitást érintő problémák miatt különösen fontos. A Malom-tó kezelésével kapcsolatban is tárgyalt a polgármester Hutter Sándor vízügyi szakemberrel azért, hogy tó biológiai egyensúlya, a környezete, a tisztasága megfeleljen az elvárásoknak. Az önkormányzat ennek érdekében a Felső- és Alsótó kezelésével megbízott céggel szerződést bontott és egy másikat kért fel a feladat ellátására.


Az ülésen szavaztak a képviselők a város 2018. évi költségvetéséről, annak végrehajtásával kapcsolatos rendeletek módosításáról, a helyi adókról szóló önkormányzati rendeletről, valamint a gyermekétkeztetés térítési díjainak megállapítására vonatkozó önkormányzati rendelet módosításáról. A képviselő-testület a 2018. február 16-i nyilvános ülésén állapította meg az idei évre a gyermekétkeztetés szolgáltatási önköltségét és intézményi térítési díjait. A költségek és díjak megállapítása nem jelentett a lakosság részére díjnövekedést. A Közétkeztető Kft. ügyvezetője, Mezőssy Tamás a 2018. november 14. napján kelt levelében viszont javaslatot tett a számlázási díjak emelésére, mivel ez elengedhetetlen a további zavartalan működéshez. A Közétkeztető Kft. a szolgáltatási körét az utóbbi időszakban széles körben bővítette. Futárszolgálattal szállítják az ebédet megrendelőikhez, közreműködnek a városi rendezvényeken, lakossági felkéréseknek tesznek eleget catering szolgáltatásra vonatkozóan, a városi strand büfében és lángossütőben szolgáltatnak, a nyári sport- és egyéb táborokban a résztvevők étkezését biztosítják. Az e  tevékenységekből származó bevételek a kft. működését segítik, de nem oldják meg a finanszírozási problémákat. Az ügyvezető szerint erre kizárólag csak a nagy létszámú intézményi étkezői körök étkezési díjainak módosítása biztosít fedezetet. A számlázási árak emelése nem érinti a szülők által fizetendő térítési díjakat, különbözetet az önkormányzat fizeti a kft-nek.


A Tamási Áron Művelődési Központban tartott ülésen többek között módosították a helyi közművelődésről, valamint a szociális ellátásokról szóló rendeleteket, felülvizsgálták a temetőkről és temetkezésről szóló rendeletet, foglalkoztak támogatási kérelmekkel.

Az előterjesztések teljes terjedelmükben megtalálhatók a város hivatalos honlapján ITT.