Tisztelgés Batsányi előtt

A Batsányi Emléknapok zárásaként a VOKE Batsányi János Művelődési és Oktatási Központban, illetve a Régi temetőben tisztelegtek Batsányi János munkássága, életútja előtt Tapolcán.

A művelődési központban a költő mellszobránál koszorúzással, valamint a Batsányi Vegyes kar énekével emlékeztek a résztvevők a tapolcai születésű költőre.

– Emlékezni jöttünk ma Tapolca nagy szülöttére, aki forradalmiságát nem a csatatéren, hanem túlcsorduló hazaszeretetében mutatta meg. Batsányi látó volt, előremutató, példát adó, éppen ezért Tapolca összes intézménye és közössége, amely az ő nevét viseli, büszke névadójára – hangsúlyozta beszédében Havasi Gábor az intézmény vezetője a koszorúk elhelyezése előtt. Az ünnepséget a Batsányi Vegyes kar előadása foglalta keretbe, csakúgy, mint a félórával később kezdődő temetői megemlékezésnél.
Batsányi János és Baumberg Gabriella sírjánál a Régi temetőben a Himnusz közös eléneklése, illetve a kórusmuzsika és Vitus Kata szavalata után Németh János, a Bárdos Lajos Általános Iskola Székhelyintézményének tanára mondott emlékező beszédet. Úgy fogalmazott, hogy Batsányi élete szomorú és dicsőséges, fájdalmas és felemelő egyben. Az utókor számára példa. – Mi Tapolcán örök hálával és tisztelettel emlékezünk rá. Ő volt az, aki az elveiért bátran kiállt, s még a börtön árnyékában sem mártott be másokat. Bátor magatartása egyenes úton  vezetett a kufsteini börtönbe. Aztán eljött Batsányi életében 1809, amikor ismét megérintette őt a történelem.  Ebben az évben május 13-án a franciák elfoglalják Bécset, május 15-én pedig megjelenik Napóleon nevezetes
proklamációja a magyarokhoz. Az írás fordítója tekintetében a mai napig nincs egyetértés, az viszont kijelenthető, hogy nem Batsányi volt. Bár annak tartalmával egyet értett, neki csupán annak átnézésére volt megbízatása, illetve ideje. A bíróság mégis börtönnel büntette ezért. Az osztrákok ugyanis “veszélyes embernek” tartották – fogalmazott a tanár. Németh János külön foglalkozott Batsányi és Kazinczy ellenséges kapcsolatával, és szólt az örökké hű társról, Baumberg Gabrielláról.

A Tapolcai Városszépítő Egyesület Batsányi Emlékbizottsága, a VOKE Batsányi János Művelődési és Oktatási  Központ, a Batsányi János nevét viselő intézmények és Tapolca Város Önkormányzata által megrendezett Batsányi Emléknapok az idén is koszorúzással, mécsesek gyújtásával fejeződött be a költőházaspár sírjánál.