Nívós termékek Tapolcáról

Díjakat, megyei elismerést hozott néhány tapolcai és Tapolca környéki kézműves vállalkozónak, őstermelőnek a veszprémi Bakony Expó, amely egyfajta seregszemléje volt november negyedike és hatodika között a térség minőségi kézműves termékeinek.

A három napos rendezvénynek a Veszprém Aréna adott otthont és helyi termelők, a megye őstermelői, vásározók és kézművesek kínálták portékáikat a helyszínen. A Bakony Expó gazdasági és kulturális célja egyben, hogy a vásárlók megismerkedhessenek a tájegységre jellemző gasztronómiai és népi hagyományokkal, miközben ezek szellemiségéhez illeszkedő, ugyanakkor szórakoztató színpadi produkciókban legyen részük. Ahogy az expó kínálatából  nem hiányzott kiemelkedő nemzeti értékeink és hungarikumaink megismertetése, bemutatása sem, úgy  Tapolca, pontosabban tapolcai termelők sem hiányoztak térség bemutatkozó termelői közül. Néhányan a részvételen túl eredményesen, díjakat is bezsebelve szerepeltek. Talán az egyik legértékesebb elismerést a Stari Kézműves Sör vállalkozás kapta.

hdr

Ők lettek ugyanis az „ital kategória” győztesei.  A „Stari sörnek” ma már országos, sőt bizonyos fokig nemzetközi az ismertsége. Az utóbbi években a hazai áruházak polcain épp úgy találkozhattunk ezekkel a különleges minőségű, egyedi ízű és karakterű italokkal, mint a Labdarúgó Európa Bajnokság idején a cég tapolcai sörsátrában, vagy sörözőjében. A Stari sörök legfőbb jellemzője, hogy nem tartalmaznak tartósítószert és a nagyüzemi sörök többségével szemben, megfelelnek a német tisztasági törvénynek, ami azt jelenti, hogy csak komlót, malátát, vizet és sörélesztőt tartalmaznak. Gyümölcssöreikre jellemző, hogy harminc százalékos gyümölcstartalommal rendelkeznek, kizárólag természetes alapanyagokból készülnek, mesterséges és egyéb kiegészítő anyagok hozzáadása nélkül. Ezeket az alkoholos italokat nemzetközi versenyeken is elismerték, 2016 februárjában, a Csehországban megrendezett, rangos nemzetközi Aranypecsét Sörversenyen szilvasörük aranyérmet szerzett, búzasörük pedig az “Év Kiváló Terméke” díjjal büszkélkedhet. Varjas Juditot és termékeit, üvegékszereit, szemet gyönyörködtetően szép munkáit aligha kell már bárkinek is bemutatni Tapolcán.

bakony-expo-varjas

A Bakony Expón is értékelték a tóparti „halas lépcsőt” megalkotó hölgy művészi igényességgel és kreativitással készült termékeit, ékszereit. „Innovatív termék kategóriában” hozhatott el ezúttal értékes díjat az expóról. Magyar Lászlóné Bea és férje népi kézműves alapokon készült lakásdíszítésre alkalmas termékeket, koszorúkat, népi-romantikus dísztárgyakat árult, mutatott be az eseményen.

dav

Tárgyaikat ízlés, kreativitás jellemzi, a kézzel készült termékek szinte előre megidézik vallási ünnepeink, népmeséink hangulatát. Csizmazia Anita, lesenceistvándi levendulatermelő, Anika Szappan termékeivel, azaz levendula és egyébb természetes alapanyagokra, illat- és hatásvariációkra épülő tisztálkodási termékeivel mutatkozott be az idei Bakony Expón.

dav

bakony-expo-kecsketej-fahej-szappan

Nevéhez kötődik a különleges kecsketejes-gyógynövényes szappanok mellett a levendulás fürdősó, amely parajdi kristálysóval, természetes iszappal és értékes olajesszenciákkal, szárított levendula virággal és igazi kézműves levendula olajjal készül. Ezeknek a termékeknek a rendszeres használata -a gyártó szerint- méregtelenít, ellazít, bőrproblémákon enyhít és segíti a légúti problémák gyógyulását is. /Töreky László/