Tapolcára került a híres grafikus életműve

Töreky Ferenc nemesvitai születésű  képzőművész, grafikusművész, tervezőgrafikus, nyugalmazott egyetemi tanár életének 95. évében, 2016 decemberében tért végső nyugovóra. Örököseinek döntése alapján, az országosan elismert képzőművész pályájának művészi alkotásai és magánéleti dokumentumai most  Tapolcára kerültek.

Amint azt a városi könyvtár és múzeum igazgatójától,  Dr. Décsey Sándortól megtudtuk, páratlan értékű modern művészeti kinccsel gazdagodott a város az adománynak köszönhetően, amely állandó, vagy időszakos kiállítások anyaga lehet a jövőben. Jelenleg keresik a méltó környezetben és külsőségek között történő bemutatás lehetőségeit.

A Wass Albert  Könyvtár és Múzeum igazgatója lapunknak elmondta, a család kereste meg az intézményt azzal, hogy ajándékba adná Tapolca városának a teljes gyűjteményt. Töreky Ferenc alkotásainak művészi értéke, az alkotó személyes kötődése vidékünkhöz, Tapolcához vitathatatlan, így a pozitív visszajelzés sem volt kétséges.  A körülbelül kétezer darabból álló gyűjteményt ( grafikák, gobelinek, plakáttervek, kitüntetések, iskolai bizonyítványok, levelezések stb.)jelenleg a könyvtár emeleti raktárában helyezték el, egyelőre még nem eldöntött kérdés, hogy hol és mikor lesz látható a nagyközönség számára.

/fotók: Töreky László/

Töreky Ferencről:     „ A művészt a második világháború utáni magyar alkalmazott grafika egyik megteremtőjeként tartották számon. Töreky Ferenc 1922-ben született Nemesvitán.1946 és 1951 között előbb az Iparművészeti, majd a Magyar Képzőművészeti Főiskola hallgatója volt, ahol Barcsay Jenő, Hincz Gyula, Koffán Károly és Konecsni György tanítványaként szerzett diplomát.

A Derkovits Gyula Alkotóközösség egyik vezetője volt, jelentős szerepet játszott abban, hogy a külföldi és hazai rendezésű vásárok, bemutatók építészettel összefügg grafikai arculata folyamatosan magas színvonalú, nemzetközileg is elismert lett. Hosszú évekig volt a Hungalu és Kontakta stúdiók művészeti vezetője, a Képzőművészeti Kiadó művészeti tanácsadója, a Képző- és Iparművészeti Lektorátus, valamint a Magyar Hirdető (MAHÍR) szakértője, majd a Plakátművészeti Alapítvány kuratóriumának elnöke, a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete elnökségének tagja.

/fotó: MTI/

Tanára volt a Budapesti Műszaki Egyetemen létrehozott vizuális kommunikáció- és grafikai-tervezőképzésnek. Szakmai és pedagógiai-ismeretterjesztő könyveket írt (Vizuális kommunikációFiatalok, szerelem, szexÉletműtöredék), ezek mellett pedig számos könyvet tervezett vagy illusztrált. A tervező grafika minden ágában tevékenykedett: tervezett plakátokat, emblémákat, naptárokat, eleget tett a szállodaiparhoz és vendéglátáshoz kapcsolódó tervezői feladatoknak, többször teljes arculattervezéssel együtt. Ismertek a magyar költészet gyöngyszemeihez készült rajzai, de tervezett üvegablakokat, gobelineket is. Tizenkét művésznaptárt rajzolt, és körülbelül hetven négyzetméter üvegfestményt festett szállodák, uszodák, bankok, magánmegbízók számára.

Töreky Ferenc kétszer nyerte el a Mezőgazdasági Kiállítás fődíját, emellett megkapta a Budapesti Nemzetközi Vásár-díjat, a Protenvita-díjat, Köztársasági Érdemrenddel és Klebersberg-díjjal is kitüntették.” /forrás: MTI/. /Töreky László/