Tapolcán folytatódott a Skoda kaland

A retrovasak.hu  július 02 és 23-a  között zajló „ Skoda kalandjának” csehszlovák farmotorosa csütörtökön délután Tapolcára ért.  A Köztársaság-téren helyi veteránosok járműveivel együtt állították ki a túraautóként és nyereménytárgyként egyaránt funkcionáló 39 éves Skoda 105s-t.

Bense Róbert főszerkesztő és csapata évről-évre komolyabb autós túrakalanddal lepik meg önmagukat, olvasóikat és azokat akik szívesen nosztalgiáznak velük egy-egy szép helyszínen. Volt már Trabant kalandjuk, Lada kalandjuk, most pedig egy újabb szocialista autómárkával járják be Magyarország, illetve némi szerény kiruccanás erejéig Szlovénia és Szlovákia tájait. A hosszú túrázásra is  alkalmas Skoda, mint megtudtuk, nagykanizsai garázslelet és meglehetősen jó állapotnak örvend.  A szakértő gondoskodásnak köszönhetően műszakilag jó kondícióban van és az ilyen korú autóknál elmaradhatatlan rozsda sem kínozza. Nem csoda hát, hogy sok száz kilométeres útja során nem történt nagyobb baj, többek között a szlovéniai Ptuj városa, Szombathely, majd Szentgotthárd után Tapolcára is sikeresen eljutott a hazai utakról gyakorlatilag kiveszett farmotoros személygépkocsi.

Aki csütörtökön délután három és öt óra között kilátogatott a Köztársaság-téri székelykapuhoz,  az meg is tekinthette a szóban forgó  autót és a többi öreg, de gazdáik által nagy becsben tartott öreg vasat .

Közöttük  elhivatott veteránosoknak köszönhetően, egy korabeli nyitott tetejű Skodát,  és több,  a csehszlovák személygépkocsinál rosszabb emlékezetű  Daciát, de a kor motorkerékpárjai sem hiányozhattak a parkoló veteránok közül.

Különleges kontrasztja volt a szocialista blokk kiállított autóinak egy veterán amerikai Ford személygépkocsi, amely méreteivel és igényes kivitelével a  jóléti kapitalizmus időszakát idézte meg a nézelődők számára. Mint megtudtuk, a retrovasak.hu internetes magazin Nagy Skoda kalandja nem egyszerűen csak egy veteránautós túra, hanem jótékonysági célokat is szolgál. A Skodát augusztus 20-án kisorsolják az internetes kiadvány kvízjátékában sikeres,  és a legalább 1046 forintot befizető olvasók között.  Szeptemberben pedig a RetroVasak Találkozón át is adják az autót a szerencsés nyertesnek. Az adományból összejött pénzt pedig egy fiatalokat segítő alapítvány és egy iskola támogatására fordítja a szerkesztőség. /tl/