Tapolcai zsidók és a borkultúra

Két és fél évszázadnyi időt ölel fel Tapolca város életéből Hangodi László, Zsidó borászdinasztiák Tapolcán és szerepük a térség borkultúrája történetében (1703-1944) című műve, amelyet a napokban mutattak be a Szent György Panzióban, stílusosan Lessner Mór hajdani házában.

Hangodi László, P. Miklós Tamás és Neszler Imre a könyvbemutatón

Neszler Imre Attila a Tapolcai Értékmegőrő Egyesület elnöke, a tapolcai ó zsinagóga tulajdonosa elmondta, három éve határozták el, hogy hiánypótló jelleggel helyi kutatómunkát finanszírozva,  könyv formájában is emléket állítanak a várostörténet egy jelentős fejezetének, a korszakhoz szorosan kötődő, jelentős zsidó családoknak, személyiségeknek. – Erre a munkára alkalmasabb, hozzáértőbb személyt nem is találhattunk volna, mint Hangodi László történész, főmuzeológust – hangsúlyozta az elnök, majd köszönetet mondott a kiadvány létrejöttéhez szükséges anyagi támogatásért a Tapolcai Értékmegőrző Egyesület tagjainak és Fenyvesi Zoltán országgyűlési képviselőnek. A könyvet P. Miklós Tamás a Balatonfürdei Helytörténeti Múzeum szakmai vezetőjének kérdéseire válaszolva, maga a szerző mutatta be a jelenlévőknek.

Hangodi László elmondta, könyvében hármas felbontásban közelítette meg a témát. Az első fejezetben egy korvázlatot készített a város újkori történetének jellemzőiről, erre illesztette a második fejezetet, amely a zsidóság helyi történetének kezdeteiről, közéleti, kulturális és gazdasági életben betöltött szerepéről szól. A kiadvány harmadik fő fejezete a valóban borászdinasztiáknak nevezhető, kiemelt jelentőségű tapolcai zsidó családok, családtagok rövid történetét mutatja meg az olvasónak. A könyv emlékeztető, összegző, figyelemfelkeltő vállalás volt a részemről, amelyet a Tapolcai Értékmegőrző Egyesület kérésére igyekeztem a legjobb tudásom szerint megvalósítani-mondta Hangodi László.

A könyv bemutatását követően többen is szót kaptak, számos kérdés, hozzászólás hangzott el a témában. A jelenlévők, akik között nagy számmal jelentek meg a könyvben is megemlített zsidó családok leszármazottai, továbbá helyi politikusok, közéleti személyiségek, egyaránt nagy örömmel és lelkesedéssel fogadták a kiadványt, többen nyilvánosan is köszönetet mondtak a szerzőnek. /tl/