Tapolcai gyógyszertárban nyílt meg a 15. Országos Patikanap

A Magyar Gyógyszerész Kamara által másfél évtizede életre hívott Országos Patikanap idei megnyitó ünnepségét a tapolcai Stark Patikában tartották szerda délelőtt.  A szakma kiemelkedő eseményén,  a gyógyszerészek mellett politikusok, szakmai és tudományos szervezetek vezetői, önkormányzati és  kormányzati tisztségviselők is részt vettek. A megnyitót konferencia követte a Tamási Áron Művelődési Központban.  Az idei Patikanap és a hozzá kapcsolódó szakmai előadás témája a légúti megbetegedések megelőzése és kezelése volt, amelyben a patikusok munkájára is számít a hazai egészségügy.

Dr. Stark Borbála és Korózs Lajos 

A rendezvény résztvevőit elsőként az eseménynek helyszínt biztosító Stark Patika vezetője köszöntötte.  Dr. Stark Borbála elmondta, másodgenerációs patikusként, a szakmában eltöltött több évtized alatt számos nehézséggel, problémával kellett szembenézniük, de van, ami mit sem változott ez idő alatt.  –  Az emberek elesettsége, jó szóra vágyása a régi maradt. Hiszem, hogy a beteget meg kell hallgatni, bátorítani, útbaigazítani. Ezek még mindig nagy részben a mi feladataink. Ennek a felénk táplált bizalomnak próbálunk megfelelni kollégáimmal minden nap- fogalmazott a helyi gyógyszerész.

Fenyvesi Zoltán országgyűlési képviselő szerint az utóbbi években átalakult a szakma, s vele a Patikanapok filozófiája is változott. – Korábban a patika inkább a gyógyszerek megvásárlásának helye volt, ma már egy olyan intézmény, ahol a megelőzés fontos szerepet kap, ahol egészségügyi tanácsokat kaphat, ahol kérdéseket tehet fel a betérő. A térség országgyűlési képviselője méltatta azokat a 2010-ben hozott politikai döntéseket, amelyeket a kormányzat a patikaliberalizáció elleni fellépéssel, a kiépült, de akkor még nagy százalékban veszteséges gyógyszertári rendszer megvédésével, a gyógyszerész szakma képviselőivel együttműködve tett.

Dobó Zoltán Tapolca polgármestere elsőként a Stark patika vezetőjéhez szólt, dicsérte a gyógyszertárat, annak dolgozóit, szakmai minőségét. A polgármester szerint egészséget érintő kérdésekben elsődleges információhoz a lakosság a patikustól juthat. – Fontosnak tartom, hogy a gyógyszerész társadalom beágyazottsága a magyar társadalomba olyan legyen, mint amilyen szintre a szakma tudásával és  minőségi szolgáltatásaival felküzdötte magát –hangsúlyozta Dobó Zoltán. Korózs Lajos országgyűlési képviselő, a népjóléti bizottság elnöke arra kérte a szakma képviselőit, hogy pártállástól függetlenül “lobbizzanak együtt” a költségvetési számok alakításáért úgy, hogy az a társadalom többségének megelégedésére szolgáljon. A bizottsági elnök arra is kérte a gyógyszerészeket, hogy segítsék az új, innovatív gyógyszerek befogadásának gyorsítását, elsősorban a szív- és érrendszeri, továbbá a daganatos betegségek érintettjeinek érdekében. Dr. Kovács Gábor a Magyar Tüdőgyógyász Társaság elnöke szakterületének nevében köszöntötte a patikusokat és örömének adott hangot, hogy az idei Patikanap a tüdőgyógyászat területét választotta az orvos-gyógyszerész együttműködés erősítésére. Elhangzott, Magyarországon több mint egymillió ember szenved a betegség valamilyen formájától és van félmilliónyi ember, akinek enyhe stádiumú betegsége nincs még feltárva, amiért közösen kell tenni a jövőben. – Mit tehetünk közösen? Minden lényeges gyógyszert, akár támogatások útján is hozzáférhetővé kell tennünk a népesség számára. A betegeket fel kell világosítanunk a gyógyszerek meglétéről, használatuk fontosságáról, tehát fontos információkat kell eljuttatnunk számukra. Ugyanakkor a megelőzésre is nagyobb hangsúlyt kell fektetnünk, meg kell értetnünk az emberekkel, hogy a dohányzás káros szokása minden orvosi, gyógyszeripari erőfeszítést keresztül húz, nem biztosítható miatta a gyógyszerek hatékonysága. Ez mindannyiunk közös felelőssége- hangsúlyozta Dr. Kovács Gábor. Horváth-Hutás Tamás régióvezető tiszti főgyógyszerész szerint a bizalom az egyik legfontosabb dolog a hivatását gyakorló patikus, a segítségre szoruló beteg és az állam között. – A lakosság részéről bizalom szükségeltetik a mesterségbeli tudásban és a patikában kapható matériában. Ezt a bizalmat erősíti a gyógyszerész,  amikor nemes hagyományait mutatja be, amikor megmutatja, mi mindennel állhat szolgálatára a beteg, vagy az egészségét megőrizni kívánó embereknek. És ezt a bizalmat erősíti szabályaival az állam is a tiszti gyógyszerészi szolgálat által. Mi ez mellett szakmai támogató munkát is végzünk, amely ismét csak a kölcsönös bizalomra épül- fejtette ki a főgyógyszerész.

Draskovics Dávid a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetségének elnöke arra mutatott rá, hogy a kiskereskedelmi gyógyszerész  gondozó, döntéshozó, kommunikátor, vezető, menedzser, tanuló és tanár egyszemélyben, amely jól jellemzi a hivatás komplexitását. Az elnök egy nemzetközi tanulmányt idézve a jövő gyógyszertáráról is szólt. – A szakma képviselőinek segítenie kell a pácienseket abban, hogy a lehető legtöbbet hozhassák ki gyógyszertári ottlétükből, céljuk kell, hogy legyen az egészségmegőrzés támogatása, merniük kell kezdeményezni helyi szinten, együtt kell működniük más egészségügyi szakemberekkel a gondozás minden szintjén. A digitális megoldások és felhőalapú algoritmusok alkalmazásával a gyógyszertáraknak tanácsadó, egészségnevelő, egészségmegőrző központokként kell működniük a jövőben, ahol majd gyógyszereket, – igen, nem vényeket-  hanem valódi gyógyszereket lehet nyomtatni.

Prof. Dr. Szökő Éva, a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság elnöke szerint a Gyógyszerészek Világnapja és a mostani Patikanap egyaránt kiváló fórum arra, hogy a szakma elmondja, a betegség megelőzése érdekében is érdemes betérni a patikákba. – Ez különösen a fiatalok számára fontos információ, hiszen sokan úgy gondolják, hogy a gyógyszertár az a hely, ahova csak az idősek és a betegek járnak. A Patikanaphoz kapcsolódó szakmai program a továbbképzést segíti, egy adott problémára reagálva nyújt egész éves programot- emelte ki.  Dr. Hankó Zoltán, a gyógyszerész kamara elnöke, Nyitrai Zsoltnak, a miniszterelnöki kabinetiroda elnöki megbízottjának és Pozsgay Csillának, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet főigazgatójának üdvözlő levelét olvasta fel. A kamara részéről pedig  biztosította a jelenlévőket, hogy a szakmai programok egy éves menedzselését idén is komoly orvos szakmai háttérrel fogják megvalósítani.  A megnyitót követően orvos-gyógyszerész találkozó keretében, szakmai konferenciára került sor, “A gyógyszerész szerepe a légúti betegségek megelőzésében és kezelésben”  címmel. Az eseményt a Magyar Gyógyszerész Kamara a szakmai programokat a Magyar Pulmonológiai Társasággal és a Magyar Gyógyszerésztudományi Társasággal közösen szervezte. /Töreky László/