Tapolcai diákok és a színjátszó rézfúvósok

Humor, színjátszás, korabeli jelmezek és legfőképpen sok-sok muzsika az őskortól, napjainkig. A Savaria Rézfúvós Együttes rendhagyó koncertje, előadása nem csak tanulságos volt, de humorban is bővelkedett, érthető, hogy  tetszett a tapolcai diákságnak a Pelion Szállodában a napokban.


A Tamási Áron Művelődési Központ és a Hotel Pelion példás együttműködése eredményeként rendszeresen a tapolcai szálloda ad helyszínt az ifjúsági filharmónia előadásoknak- mondta el lapunknak Barczáné Tóth Boglárka a művelődési központ intézményvezetője. Az ok érthető, hiszen a négycsillagos hotel konferenciaterme igényes helyszín és akár négyszáz tanuló befogadásra is alkalmas, tehát ott közel dupla annyi szék áll rendelkezésre, mint a TÁMK-ban. A Filharmónia Magyarország ifjúsági bérletsorozata a 2018-2019-es évadban is kiváló hangversenyeket kínált és kínál a tapolcai általános- és középiskolás korosztálynak.

Az idei tanév első koncertjével a Talamba Ütőegyüttes jelentkezett, most a Savaria Rézfúvósok mutatták meg a zene és az emberiség közös útját, fejlődését, sajátos, különleges formában. A zenészek ugyanis szó szerint eljátszották, szinte minden lehetséges eszközzel szemléltették a rendkívül összetett témát, a muzsika és a hangszerek alakulását, fejlődését  az őskortól, egészen napjainkig. A szombathelyi zenészek tehát megmutatták, hogyan jutott el az emberiség a törzsi dobolás szintjéről, a kifinomultabb klasszikus zene, vagy éppen a jazz, az opera világáig. Mindezt megannyi humorral és nem mellékesen páratlan zenei és szórakoztató színészi alakításokkal. Mint megtudtuk, az ifjúsági filharmónia bérletek keretében, országszerte körülbelül 250 településen, több mint ezer koncerten ismerkedhetnek a gyermekek a klasszikus zenével, különféle zenekari felállásokkal, virtuóz hangszerekkel és kiváló művészekkel. A tapolcai oktatási intézmények túlnyomó többsége részt vesz ezeken a koncerteken. /tl/