Túra a felszín alatt

A tapolcai barlangokról szólt a vasárnap és a hétfő, a piaci fejlesztéshez kapcsolt rendezvénysorozat részeként.

Vasárnap Szilaj Rezső, a Tapolcai Plecotus Barlangkutató csoport vezetője tartott előadást a Tamási Áron Művelődési Központban, míg hétfőn az érdeklődők izgalmas túrán vehettek részt a város alatt húzó Kincsesgödör-barlangban. A város felszíne alatt lévő különleges világról tartott előadás többek kedvét meghozta ahhoz, hogy a valóságban is megtekintse annak egyik kevéssé ismert, ám kutatott, és további lehetőségeket rejtő részét.

Közel húszan vállalkoztak arra, hogy leereszkedjenek a föld alá, természetesen a barlangászok által biztosított felügyelet és szakmai segítség birtokában, biztonságban. Miután a résztvevők létrán lemásztak a Kincsesgödör-barlang bejáratához, Szilaj Rezső rövid tájékoztatót tartott a látható, illetve a feltárt részekről, termekről. Mint elhangzott, az eredeti barlangot vélhetően a mélyből feltörő vizek oldották ki, mint a Tavasbarlangnál. Az állandó 17 Celsius fok körüli hőmérséklet arra utal, hogy alatta a Tapolcán ismeretes 18-20 fokos víz áramlik, ami fűti. Télen például az aknafedél felnyitásakor mindig gőz áramlik a szabadba. – Sajnos kijáratot nem találtunk belőle, de termeket sikerült feltárnunk – tette hozzá. Az említett termeket, s a hozzájuk vezető utakat (járatokat) a látogatókat kísérő két  barlangász Nemes Attila és Végh Attila mutatta be, számos fontos információ megosztása mellett. Ebben volt geológia, és a speciális közlekedéshez (helyenként kúszáshoz, mászáshoz) való lényeges tudnivaló.

Érdekesség, hogy a mélyebben fekvő terem alján van egy víznyelő, vagy legalábbis annak látszó képződmény, amelyet még nem tártak fel a szakemberek, így azt a túra résztvevői nem közelíthették meg. Viszont akik még tovább szeretettek volna mászni, megnézhették a bejárattól legtávolabb fekvő Szent István termet, némi kúszás ellenében.

Képgaléria ITT